Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците поразиха болница в област Херсон, местната прокуратура пое случая (СНИМКИ)

17 май 2023, 13:49 часа • 1617 прочитания

Руските сили са поразили болница и висока сграда в Берислав, съобщава прокуратурата на украинската Херсонска област. Информацията за жертвите сред цивилното население все още се уточнява.

Според губернатора на областта Олександър Прокудин интензивното отделение и други централни отделения на болницата са били ударени от руснаците. По думите му - около 60 прозореца и стени са повредени от обстрела на 17 май.

Град Херсон и други населени места в региона на западния бряг на река Днепър са подложени на непрекъснат руски обстрел, откакто бяха освободени от украинските сили през ноември 2022 г. Руските войски бяха изтласкани на източния бряг на реката, откъдето оттогава обстрелват освободените територии, което редовно води до смърт и раняване на цивилни граждани.

Под процесуалното ръководство на Херсонската и Бериславската районна прокуратура са образувани досъдебни производства по наказателни дела за нарушаване на законите на войната (по Наказателния кодекс на Украйна), съобщават от обвинението в "Телеграм".

Според разследването сутринта на 17 май руските военни на смени са обстрелвали жилищни райони на град Херсон и населени места в областта. В областния център вражески снаряд е поразил висока сграда. При обстрела са повредени и други обекти от гражданската инфраструктура.

"Последствията от въоръжената агресия на Руската федерация са документирани от прокурорите съвместно със следователите на прокуратурата в Херсонска област", добавят още от обвинението.

На 15 май руски обстрел по болница в Авдеевка (Донецка област) взе няколко жертви.

ОЩЕ: Украинският Генщаб каза количеството войски, с които разполага Русия в Запорожието и Херсонска област

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес