Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците показаха разпит под натиск на задържаната за взривения блогър (ВИДЕО)

03 април 2023, 16:03 часа • 7577 прочитания

Руските следователи разпространиха запис с Дария Трепова - жената, задържана заради взрива в кафене в Санкт Петербург, убил руския военен блогър Владлен Татарски и ранил още 32 души.

Във видеото, в което Трепова най-вероятно е заснета под натиска на властите, се чува как тя признава, че е предала на Татарски статуетка, която по-късно се е взривила. Но в публикуваните кадри Дария Трепова не казва, че е знаела, че ще има експлозия, нито признава някаква друга роля в инцидента.

Припомняме, че Националният антитерористичен комитет (НАК) на Руската федерация хвърли вината върху украинските специални служби и замеси Фонда за борба корупцията на опозиционера Алексей Навални, излежаващ сурова присъда в затвора.

Татарски е присъствал на патриотична среща със симпатизанти в кафенето в Санкт Петербург в неделя като гост-лектор. В разпространен в социалните мрежи видеозапис се вижда как млада жена с кафяво палто влиза в кафенето с картонена кутия. Изображенията показват, че кутията вече е поставена на масата, преди жената да седне. На друго видео се вижда как на Татарски му се подава статуетка.

В кратък откъс от разпита на Трепова, публикуван от руските власти, 26-годишната жена изглежда принудена да говори, тъй като въздиша многократно, анализира BBC.

Когато разпитващият я пита дали знае защо е задържана, тя отговаря: "Бих казала, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски... Предадох статуетката, която се взриви".

На въпроса кой ѝ е дал тази статуетка, тя отвръща: "Мога ли да ви кажа по-късно, моля?"

От беларуската опозиционна телевизия NEXTA коментират в Twitter: "Цирковото шоу на руското вътрешно министерство продължава. Можете ли да си представите разпит в Русия след "терористична атака", при който главният заподозрян казва: "Може ли да ви разкажа по-късно"?".

Трепова е била задържана в апартамент в Санкт Петербург, собственост на приятел на съпруга ѝ, съобщават руски медии. Твърди се, че в деня на пълномащабната инвазия на Русия миналата година тя е била арестувана за няколко дни заради участие в антивоенен протест.

Кафенето, където стана взривът - Street Food Bar No 1, край река Нева, някога е било собственост на Евгений Пригожин - ръководителят на ЧВК "Вагнер". Пригожин заяви, че "Киберфронт Z" - групировка, която се нарича "информационните войски на Русия" - е наела кафенето за вечерта.

Евгений Пригожин отдаде почит на Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, в късно вечерно видео, за което заяви, че е заснето от кметството в Бахмут. Украинците обаче опровергаха създателя на "Вагнер", че градът в Донецка област е превзет от силите му.

ОЩЕ: Пригожин се хвали, че превзел Бахмут. Украинците му отвърнаха цветисто (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес