Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците организираха цирк: Работник от АЕЦ Запорожие разказа за посещението на МААЕ

02 септември 2022, 11:39 часа • 25744 прочитания

Руските окупатори правят всичко възможно, за да не позволят на 14-членната мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да се запознае с реалното положение в АЕЦ "Запорожие". На инспекторите не е било разрешено да разговарят с украинския персонал на атомната централа без присъствието на руските военни и на служители на държавната агенция за атомна енергия на Русия "Росатом". Това съобщи служител на АЕЦ-а пред Суспільне, който е пожелал анонимност заради собствената си безопасност.

По думите му руснаците са съпровождали генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и останалите инспектори по време на цялата им обиколка на атомната централа като не са ги оставили и за минута насаме с украинските служители. Освен това руснаците са довели колаборационисти, представени като "неравнодушни граждани", които обяснили, че искат прекратяване на "украинските обстрели". "Това беше цирк", отбелязва служителят на атомната централа.

По-рано вече бе съобщено, че руските окупатори са представили военните камиони, които в нарушение на всички изисквания за пожарна безопасност се намират в залите на енергоблоковете, като техника от войските за химическа защита. В действителност според "Енергоатом" руснаците не разполагат с войски за радиологична, химическа и биологична защита на територията на атомната централа. Също така са били заглушени мобилната връзка и интернетът в Енергодар, за да няма възможност да се предават видеа и снимки от АЕЦ "Запорожие".

Освен това според съобщението на "Енергоатом" пристигналите заедно с мисията журналисти, обявени от руснаците като представители на „медиите от останалия свят“, са всъщност руски пропагандатори. Автобусите с украински и чуждестранни журналисти, които се опитаха да стигнат до Запорожката АЕЦ заедно с МААЕ през територията на Украйна, не са били пропуснати през КПП от руските военни.

Руските сили не са позволили на мисията да влезе и в кризисния център на АЕЦ-а, където в момента са разположени руски военни, които представителите на МААЕ не е трябвало да видят. С други думи, част от контингента въоръжени руски войници просто е бил „скрит“ в атомната централа.

В АЕЦ е бил оставен само част от оперативния украински персонал, докато присъствието на други хора по маршрута на делегацията на МААЕ е било значително ограничено.

Ясно е, че при такива условия, пише "Енергоатом", за МААЕ ще бъде трудно да направи безпристрастна оценка на ситуацията в АЕЦ. От "Енергоатом" освен това изрично подчертават, че е невъзможно да се изпълнят всички препоръки за възстановяване на ядрената и радиационна безопасност на атомната електроцентрала, поискани от мисията, докато АЕЦ остава под контрола на руските окупационни сили.

Ръководителят на мисията на МААЕ Рафаел Гроси и повечето членове на делегацията напуснаха АЕЦ-а. Част от представителите на агенцията останаха в окупирания Енергодар като те ще отседнат в хотел и ще оглеждат централата няколко дни.

ОЩЕ: Дори руски кадри показаха руска военна техника в АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес