Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците използват на фронта ново химическо оръжие, причиняващо тежки поражения? (СНИМКИ)

18 юни 2024, 13:54 часа • 3954 прочитания

Руските сили използват на фронта боеприпаси с люизит - отровно химическо вещество, представляващо тъмнокафява токсична течност с остра дразнеща миризма, напомняща на здравец. За пораженията от него сигнализира украинският военен Денис Ярославски, командир на специален разузнавателен отряд, в профила си във Facebook.

Увреждания

"Люизитът дразни лигавицата и дихателните органи. Признаци на увреждане от него могат да се видят 3-5 минути след попадане върху кожата или в организма", пише военният.

Още: Русия ползва все повече забранени химически оръжия по целия фронт: Данни от Украйна

Отровното вещество в първия момент причинява сърбеж по откритите участъци на кожата, които се превръщат в гнойни язви. Усеща се също така дразнене на лигавиците и парене в горните дихателни пътища. При лека форма на отравяне неразположението отминава за няколко дни. Тежката е придружена от главоболие, спазми в гърдите, повръщане, задух, загуба на глас и обща слабост. Само една капка от веществото, попаднала в окото, води до загуба на зрение.

Най-тежък е ефектът от веществото, разбира се, в точката, където попада снарядът с него, но поражението се усеща и в радиус от около 50-60 м.

Ярославски е публикувал и снимка на "нагледно пособие" какво се случва с кожата на ръката, при попадане върху нея на люизит.

Снимка: Facebook/Денис Ярославский

Още: Газовите гранати със забранени химически вещества: Какво използва Русия на фронта

Информация за използване на люизит се появи по-рано и на други места

Информация, че руските военни използват забраненото бойно химическо вещество люизит бе публикувана по-рано и от Яна Зинкевич, доброволка лекар, създател и командир на батальона "Хоспиталиери" и депутат във Върховната Рада на Украйна. Нейната публикация е още от май месец, придружена със снимки на пострадал военен и медици, които му оказват помощ. Зинкевич уточнява, че е било потвърдено в лаборатория, че е ставало въпрос именно за люизит.

Още: Украинската армия: Русия използва химически оръжия срещу нас (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес