Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското МВнР намеси САЩ и Великобритания в новия удар по Кримския мост

17 юли 2023, 11:26 часа • 4006 прочитания

Повтаряйки обвиненията, че Украйна стои зад новото нападение на Кримския мост, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че американските и британските разузнавателни служби са оказали помощ на Киев.

Тя описа украинското правителство като притежаващо "всички отличителни белези на международна организирана престъпна група".

"Решенията се взимат от украински официални лица и военни с прякото участие на американски и британски разузнавателни служби и политици. САЩ и Великобритания отговарят за терористична държавна структура", написа тя в "Телеграм". За тези нейни твърдения не бяха предоставени никакви доказателства.

По-рано Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия съобщи, че атаката срещу моста е терористичен акт. Следственият комитет на Русия е образувал наказателно дело за тероризъм, съобщи „Медуза“. Нападението е извършено с помощта на два безпилотни летателни апарата на повърхността на водата, съобщи Руският антитерористичен комитет. И добави, че "инцидентът" е бил организиран от украинските "специални служби".

Припомняме, че движението по построения от Русия Кримски мост, свързващ окупирания Кримски полуостров с руския Краснодарски край, беше спряно поради "извънредна" ситуация - според назначения от Русия губернатор Сергей Аксьонов. Аксьонов заяви, че е възникнала авария на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не предостави повече подробности, но по-късно стана ясно, че през нощта вероятно е имало удар с дронове.

ОЩЕ: Нещо като джет, но с експлозив: Нова версия за удара по Кримския мост (ВИДЕО)

Нощната атака на Кримския мост е специална операция на Военноморските сили на украинските въоръжени сили и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), твърдят източници от СБУ пред РБК-Украйна, както и пред "Украинска правда". Киев не е поел официално отговорност. Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че Кримският мост е "излишна конструкция".

ОЩЕ: Първите поражения от новия удар по Кримския мост (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес