Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руско настъпление на 5 участъка, а Украйна има снаряди само за месец и половина: Свършва ли войната?

23 февруари 2024, 18:14 часа • 4562 прочитания

Руските сили настъпват едновременно на пет участъка от фронта в Източна Украйна. Съсредоточили са много големи сили и имат възможност ако не за пробив, то поне за настъпление в определени участъци. И от гледна точка на логистиката правят някои съвсем разумни неща. Това каза украинският майор от запаса Олексий Гетман.

Ето какво още обясни той в интервю за "Обозревател":

Уви, настъпление на 5 места не е разпръскване на силите, а разумна тактика

Още: Зеленски: Украйна ще подготви нова контраофанзива, Русия ще получи изненади (ВИДЕО)

На въпрос на журналиста дали при това едновременно настъпление на пет места не се получава разпръскване на силите, военният отбеляза, че не става дума за това и тази военна тактика не е нова.

"Нека си припомним какво ни предложиха нашите партньори, когато планирахме настъпателните действия през лятото на 2023 г. Те казаха, че атакуването на едно място е неудобство, тъй като врагът може да струпа там големи сили. Следователно има смисъл да атакувате на две или още по-добре на три места едновременно. В този случай врагът не разбира къде ще бъде основният удар и по този начин разтяга защитата си. В момента врагът именно това прави - разтяга нашата отбрана с тези си действия. Но той дори стигна още по-далеч - реши да го направи не на три, а на пет места. Може би са се вслушали в съвета на нашите партньори", каза Гетман.

"Така че това не е разпръскване на силите. Те [руснаците] съсредоточиха силите си в направлението на Бахмут, Купянск и Лиман. С Авдеевка всичко е ясно. Те се научиха да придвижват голям брой войски доста бързо, като използват главно жп транспорта - това е основната им логистика."

След 2 месеца снарядите ни ще са равни на нула

"От гледна точка на военната логика руснаците правят доста разумни неща", продължава украинският военен. "И това е голяма опасност за нас. Въпросът е какво е състоянието на нашите резерви и помощта от западните ни партньори. Арахамия (Давид Арахамия, лидерът на партия "Слуга на народа" - бел.ред.) каза, че Украйна има резерви за два месеца бойни действия. Сега сме започнали да използваме снарядите много внимателно, защото след два месеца теоретично ще имаме нула. Не по-малко снаряди, а именно нула. Просто няма да има изобщо с какво да стреляме. Как ще се бием? С камъни? В този случай войната за нас е приключила."

Още: Военната стратегия на Украйна: Оцелей през 2024, победи през 2025 г.

"За да не стигнем до тази нула, ние значително намалихме броя на артилерийските атаки и използваме снарядите много пестеливо, защото просто не можем да допуснем такава ситуация", добави Гетман.

Той обясни, че без помощ от САЩ, Украйна няма непременно да загуби войната, но при всички положения ще е принудена да спре всякакви настъпателни действия през 2024 г. и ще трябва да ги отложи чак за 2025 г.

"Не можеш да планираш война, това е пълна глупост. Но приблизително тази година едва ли ще можем да водим активни настъпателни действия. Трябва да се съсредоточим върху отбраната, защото противникът използва много голямо количество жива сила и техника. Нашата задача днес е да устоим на този натиск", заключва майор Олексий Гетман.

Спирането на помощта от САЩ е удар върху имиджа им като ненадежден партньор

Още: Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

Гетман коментира и бавенето на военната помощ от САЩ:

"Що се отнася до помощта от Съединените щати, Камарата на представителите излезе във ваканция по решение на техния председател Майк Джонсън. Много е странно, когато един човек може да вземе решение за голяма помощ за три държави по време на война. Един човек блокира помощта за Израел, Тайван и Украйна. Тръмпистите прекалиха в тази игра. Мисля, че този инцидент ще остане в историята. Съединените щати могат да благодарят на своя говорител за подкопаването на имиджа на страната, защото сега и Европа, и целият свят ще започнат да гледат на САЩ като на неособено надежден партньор. Това е много голям удар върху имиджа им."

Още: Посланикът на Украйна в САЩ: Пред критичен недостиг на военна техника сме

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес