Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските спецслужби се опитват да разберат как камионът с експлозивите е бил пуснат да мине по Кримския мост

10 октомври 2022, 12:31 часа • 2451 прочитания

Руските специални служби се опитват да разберат как камионът с експлозиви, за който се предполага, че предизвика взрива на Кримския мост на 8 октомври, въобще е бил допуснат да се качи на моста. Това съобщи руското издание "RT на русском", позовавайки се на източници от силовите структури на Руската федерация.

Според източника възникват редица въпроси относно дежурната смяна на моста, която е пропуснала камиона, както и по отношение на работата на техническото оборудване.

На входа на Кримския мост има стационарни радиотехнически комплекси СТ-6035, за които отговаря Министерството на транспорта на Русия и с чиято помощ задължителнно се инспектират всички превозни средства, преминаващи по моста. Ако товарът им изглежда подозрителен, автомобилите не се допуска да се качат на моста.

Инспекционните комплекси СТ-6035 могат да откриват наркотици, експлозиви и химически вещества дори 60 дни след последния контакт с тях. Освен това устройствата показват плътността на метала, засичат инфрачервения спектър и други параметри.

Припомняме, че по-рано вече бе съобщено, че дежурната смяна в този ден е била задържана и разпитана. Вече излязоха данни, че времето за експлозията е било много удобно избрано – ранните часове на съботното утро, когато има слаб трафик, изморена смяна пътни служители и високо ниво на корупция. „Именно това е времето от денонощието, когато преминават всички контрабандисти“, пише Telegram каналът ВЧК-ОГПУ. В този интервал от време проверяващите печелят по 1 милион рубли на ден (около 32 600 лв.), затваряйки си очите за превоза на забранени стоки и свръхтовар на камионите. ОЩЕ: Кой и как взриви Кримския мост? Трите основни версии

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес