Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските доброволци: Продължаваме с освобождението на Белгородска област

23 май 2023, 10:11 часа • 5820 прочитания

Доброволците от легиона "Свобода на Русия", които заедно с Руския доброволчески корпус атакуваха вчера Белгородска област в Русия, заявиха, че операцията по "освобождаването" на региона продължава.

"Добро утро на всички с изключение на съучастниците на Путин! Посрещнахме зората на освободената територия и продължаваме напред", пишат те в канала си в Telegram и призовават желаещите да се включат в борбата да се присъединят към тях или да ги подкрепят финансово.

Украинското разузнаване още вчера, 22 май, заяви, че операцията се извършва изключително от руски граждани. ОЩЕ: Киев: Руските доброволци започнаха операция по освобождаване на Белгородска област от Путинския режим 

Според един от сътрудниците на разследващата медия Bellingcat обаче руските доброволци са водени от Денис Капустин, по прякор Никитин - известен крайнодесен руснак, който има връзки с украинските крайнодесни формации. Капустин е със забрана да влиза в Шенгенското пространство от 2019 година насам и има спекулации, че според германското разузнаване той поддържа тесни връзки с руските спецслужби.

Междувременно губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви, че руските сили "продължават прочистването на територията" от "диверсантите". Той помоли местните жители, които са напуснали домовете си, все още да не се връщат там. Той съобщи още, че до момента са ранени 12 цивилни, регистрирани са щети в 29 частни къщи и три автомобила, няма електричество в 14 населени места.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес