Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските авиокомпании поискаха официално разрешение да заменят части от едни самолети на други

15 август 2022, 12:56 часа • 10444 прочитания

Руските авиокомпании поискаха от Министерството на транспорта да им разреши законно да сменят компоненти от един самолет на друг, за да поддържат изправността на авиопарка в условията на санкции. Това съобщава "Известия", като се позовава на писмо от президента на Асоциацията на операторите на въздушния транспорт (АЭВТ) Владимир Тасун, с копие от което изданието разполага.

Сега подобно пренареждане на частите на самолетите е ограничено от федералните авиационни разпоредби. Те не предвиждат възможност да се отстрани работещ компонент от един самолет и след това да се постави на друго въздухоплавателно средство. 

От Асоциацията предлагат също така да се позволи пренареждане на компоненти и между самолети на различни авиокомпании.

От пресслужбата на Министерството на транспорта са потвърдили пред "Известия", че ведомството разработва изменения в нормативните правни актове за поддържане на летателната годност на гражданските самолети.

След началото на руската инвазия в Украйна Запада наложи санкции на Русия, включително забрана за продажба на самолети и части за тях. В резултат на това стотици самолети в Руската федерация не могат да бъдат сервизно обслужени, посочва изданието. Поради недостига на резервни части руските авиокомпании бяха принудени да разглобяват част от самолетите си за резервни части.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес