Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски втечнен газ пристигна за пръв път във Великобритания

29 декември 2017, 17:11 часа • 9103 прочитания

Първият танкер с руски втечнен природен газ пристигна от сибирски терминал във Великобритания, съобщи операторът на британската национална мрежа.

Товарът с обем около 170 000 кубически метра е пристигнал с танкера "Кристоф дьо Маржие" в пристанището на остров Грейн, източно от Лондон, уточнява БГНЕС.

Закупена от Petronas LNG Великобритания, британският клон на малайзийската група LNG, доставката беше първата, тръгнала от терминала за втечнен природен газ, струващ 27 млн. долара, който беше открит от руския президент Владимир Путин в пристанище Сабета на полуостров Ямал преди 20 дни.

Мажоритарен собственик на проекта в Ямал е групата Novatek, която в момента е обект на санкции от страна на САЩ в отговор на намесата на Русия в Украйна. Другите инвеститори включват френската петролна и газова група Total, както и китайската държавна компания CNPC и Фонда "Път на коприната".

Втечненото гориво сега се съхранява в Обединеното кралство, но не е предназначено за вътрешна консумация и ще се продава на други пазари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес