Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски политолози: Бежанската криза ще доведе до обновяване на ЕС

27 октомври 2015, 20:10 часа • 6597 прочитания

Евросъюзът ще се обнови и в никакъв случай не е пред разпад, а бежанската криза ще приключи с подписването на Трансатлантическото споразумение за партньорство със САЩ - такива оценки дадоха руски политолози за неделната среща в Брюксел, посветена на балканския маршрут на миграционната вълна, информира БГНЕС.

"Предстои процес, които ще промени лицето на Европа, разрушаването на политическите, социалните, икономически кодове върви с пълен ход. Ситуацията все пак носи малко изкуствен характер, за ЕС това е тест за оцеляване, но не много тежък, това е като лабораторен опит", заяви директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.

Той отбеляза, че след сегашната миграционна вълна ще последва втора, когато ще тръгнат жените, децата и възрастните жители на близкоизточните държави, а след това ще има още една вълна. "Младите тръгват да създават системи за връзки, а след това ще викат и роднини. При третата вълна хората ще видят, че това е сработило при другите и ще искат да повторят техния път", поясни Мухин.

Според него обаче ЕС ще "излезе от положението обновен - икономически и политически. Ще настъпи крах на старите институции, която няма да издържат на напрежението, и ще се създадат нови. Ще настъпи сближаване на ЕС със САЩ и - най-интересното - с Русия, европейските политици сега се обръщат към Русия", изтъкна политологът. Според него кризата ще настъпи, когато ЕК подпише споразумение за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, което предполага създаването на зона за свободна търговия. Мухин смята също, че САЩ играят една от ключовите роли в организирането на имиграционната криза в Европа.

Оценките, че ЕС се намира в криза и скоро ще се разпадне не отговарят на действителността, твърди на свой ред доцентът по европейско право към МГИМО Николай Топорнин. "ЕС се сблъсква с различни кризи непрекъснато, но засега нищо страшно не е станало. Да, ЕС малко закъсня с реакцията към ситуацията, но проблемът се решава", отбеляза Топорнин.

На свой ред Владислав Белов, заместник директор на Института за Европа към Руската академия на науките (РАН), коментира, че "сегашният проблем е проблем на политическите бежанци...това е социална миграция, мнозинството мигранти не смятат да работят, това се вечни студенти, те разчитат на социални помощи".

"Трябва да се съгласуват действията, да се покаже, че към тях се отнасят неотстъпчиво, с уважение на човешкото достойнство, но не и с отворени обятия. Трябва да им се покаже, че нарушават закона, че незаконно пресичат границите, докато това не стане, потокът няма да отслабне", подчерта Белов.

Интересна оценка за срещата в Брюксел даде политологът Владимил Оленченко от Центъра за европейски изследвания на ИМЕМО към РАН: "Явно вече убедени, че в рамките на целия ЕС няма да се постигне съгласие по вземането на някакви решения, направен бе опит за фрагментарно решение на въпросите. И струва ми се, че тук бе постигнато съгласие".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес