Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски олигарх: Преходът към разплащания в рубли просто ще ни изхвърли от международните пазари

05 април 2022, 13:06 часа • 27762 прочитания

След започването на войната в Украйна и налагането на санкции руската икономика се озова в нова реалност и много малко големи руски бизнесмени се осмеляват да коментират състоянието й. Но един от олигарсите, Владимир Лисин, собственик на НМЛК, една от най-големите стоманодобивни компании в Русия, се съгласи да говори пред руското издание „Комерсант“. Той нарече ситуацията много трудна, а част от регулациите, които предприема Кремъл – обезпокоителни.

Това е първият случай, в който Лисин публично изразява мнението си за проблемите, породени от конфликта в Украйна и наложените на Русия санкции. Ключовият въпрос в момента не е развитието, а оцеляването на бизнеса, казва той: „Веригите за доставки, които са се формирали през годините, се разрушават. Логистиката, разплащанията и финансовата инфраструктура се провалят. И на този фон правилата на играта се променят ежедневно, появяват се нови ограничения.”

Според него много от мерките, които сега предприема руското правителство, са прибързани и последствията от тях не са добре анализирани. Те могат да се окажат пагубни за руската индустрия, в която работят милиони хора, казва Лисин.

Сред инициативите на руския президент Путин, които олигархът намира за тревожни, е разширяването на списъка с експортни стоки, които ще се продават за рубли. На 31 март Владимир Путин подписа указ за необходимостта да се плаща в рубли за доставките на газ за „неприятелските страни“, но после списъкът бе разширен.

ОЩЕ: Кремъл предупреди Запада: Схемата "рубла срещу газ" е само началото 

Идеята Русия да започне да продава торове, зърно, метали, дървен материал и други стоки за рубли Лисин намира за необмислена. „Може би ще се получи с газа, но останалото? От десетилетия се борим за експортни пазари, където никой не ни чака. Изграждаме взаимоотношения с хиляди клиенти в 70 държави. Трудно е да си представим какво може да убеди нашите купувачи да преминат към рубли и да поемат валутни рискове. Преходът към разплащания в рубли просто ще ни изхвърли от международните пазари“, подчертава той.

Според Владимир Лисин намерението на Кремъл да наложи административен контрол на всичко, само ще навреди на бизнеса. „Сегашната ситуация е много повече от поредната икономическа криза, с която сме се сблъсквали преди. Това изисква много по-сериозен подход и висококачествени, балансирани решения”, настоява предприемачът.

Фиксирането на цените на вътрешния пазар в разрез с ценообразуването според пазарните индекси, ще затрудни бизнеса, посочва той. „Виждаме, например, че през последните седмици доставчиците на материали, оборудване и компоненти вдигнаха цените многократно. При такива условия замразяването на цените на крайните продукти ще доведе просто до спиране на производството заради загуби“, казва олигархът. Увеличаването на цената на транспорта също е проблем. Лисин дава пример с увеличаването на тарифите за експортен превоз на метали с 30% от страна на Руските железници, което доведе до обявяване от правителството на предложение за индексиране на тарифите на тримесечие заради инфлацията и курсовите разлики. По думите му това ще доведе до положение, в което само метал и торове ще могат да се транспортират с железопътен транспорт, а останалите товари - само с камиони. „За селското стопанство това ще бъде пълен колапс”, казва той.

ОЩЕ: Путин би могъл да спре доставките за Европа. Но какво ще прави с излишния газ? 

Според Лисин руският бизнес се е озовал между два огъня - регулаторните идеи на властите, от една страна, и постоянната заплаха от западни санкции, от друга.

Олигархът коментира и темата за персоналните западни санкции срещу физическите лица. Олигарсите, според него, също ще трябва да се опитат да живеят според новите реалности на ограничения. Но това ще доведе също и до „каскада от негативни последици за десетки хиляди служители и десетки, може би стотици хиляди служители на различни партньорски компании и клиенти“.

„От друга страна“, каза Лисин, „ е срамно да се оплаквам от лични проблеми, когато имаме хуманитарна катастрофа“, визирайки ситуацията в доста градове в Украйна.“

ОЩЕ: Кремъл почна леко да дава назад за плащането на газа в рубли

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес