Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски микробиолог: Ето какво ниво на антителата предпазва от Делта варианта на COVID-19

08 ноември 2021, 13:13 часа • 8721 прочитания

Ниво на антителата от 300 международни единици (BAU) е достатъчно за защита срещу Делта варианта на коронавируса. Това съобщи директорът на центъра „Гамалея“ в Русия Александър Гинцбург в интервю за вестник "Известия".

Научният център е провел собствено изследване, в което са участвали 4000 жители на Москва. Редултатите от него сочат, че 300 BAU/ml са напълно достатъчни да предпазят от този вариант на вируса, според руския микробиолог.

Той уточни, че при липса на достатъчно антитела, трябва да се направи ваксинация с руския препарат „Спутник Лайт“. „При 500 единици или повече, вие сте идеално защитени срещу инфекция от COVID-19“, заяви Гинцбург.

Измерванията на антителата се извършват в приетите международни единици, познати като banding antibody units (BAU). Те бяха въведени от Световната здравна организация след като различни страни започнаха да произвеждат тестове, в които определяха количествено антителата в най-разнообразни единици. Сега, според стандарта на СЗО, всички те трябва да бъдат преобразувани в BAU/ml.

Публикуваните по-рано данни на Центъра „Гамалея“, получени въз основа на еднократна ваксинация на 28 хиляди души със „Спутник Лайт“, показват, че ефективността на ваксината е 70% срещу делта варианта в рамките на три месеца след поставянето й. Във възрастовата група под 60 години ефикасността на ваксината надхвърля 75%.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес