Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски депутати призоваха Путин да издаде указ за приключване на мобилизацията

23 ноември 2022, 09:47 часа • 4778 прочитания

Две депутатки от Законодателното събрание на Карелия от партия "Яблоко" изпратиха обръщение до руския президент Владимир Путин, в което го призоваха да подпише указ за приключване на мобилизацията, съобщи "Медуза".

Емилия Слабунова и Инна Болучевская посочват в призива си, че липсата на такъв указ "засяга психологическото състояние на обществото и е източник на безпокойство и повишена тревожност в руските семейства и трудови колективи, и причина много хора да имат здравословни проблеми".

ОЩЕ: В Русия започнаха показни арести на мобилизирани, отказали да воюват в Украйна (ВИДЕО) 

Кремъл все още не е разгледал призива, каза говорителят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пред РИА Новости.

На 28 октомври руският военен министър Сергей Шойгу докладва на Путин, че мобилизационните мерки в Русия са приключили, но указът за приключване на мобилизацията така и не бе подписан. От Кремъл твърдяха, че не е необходим отделен президентски указ, но юристи и правозащитници многократно предупредиха оттогава, че без Путин да е подписал нов, изричен указ, мобилизацията на практика остава в сила. Емилия Слабунова също посочва в своя канал в Telegram, че публичните изказвания на министъра на отбраната, изявленията на президента и на неговия прессекретар, че мобилизацията е завършена не са нормативни актове и поради това нямат правна сила.

ОЩЕ: Руските мъже са в риск: В Русия настояват Путин да подпише указ за края на мобилизацията 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес