Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски бизнесмен: Виновен ли е руският народ? Да, у нас има нещо имперско и фашистко

03 ноември 2022, 13:51 часа • 3573 прочитания

"Виновен ли е народът? Разбира се, че да. У всички ни има нещо имперско и фашистко." Това каза руският бизнесмен Олег Тинков, който открито застана срещу войната в Украйна и се отказа от руското гражданство. В интервю за Елизавета Осетинска Тинков разказва как администрацията на Путин го е принудила да продаде банката си и какво мисли за войната.

"Обадиха ми се от администрацията на президента на РФ и казаха, че трябва да сменя името на банката и да продам контролния пакет заради изказванията ми (срещу войната). А ако не го продам, ме заплашиха, че ще въведат временно управление. Централната банка имала такива пълномощия, ако прецени, че съществува опасност за вложителите. Например, направил съм антивоенно изказване, хората не ме обичат, започват да режат картите си и на това основание се случва отлив на депозитите", разказва Тинков. 

Виновни ли са руснаците за войната в Украйна?

"Войната е отговорност на Путин, а Путин е избран от хората. Точно аз не съм гласувал за него, дори съм протестирал срещу него през 2012. Виновен ли е народът? Разбира се, че да. Във всички нас има по нещо имперско и фашистко. Да вземем отношението към гастарбайтерите в Москва. Как може руснаците да не ги е срам? В моя офис към мигрантите се отнасяха като към хора второ качество. Народът е отговорен, но не всички. Най-много ми харесва позицията на Арестович, който казва, че някога ще изградим мостове и не бива да се изгарят всичките. Все пак ще се намерят здрави сили, на базата, на които ще трябва да издигнем мостове и някак да сме приятели. Ни можем да не сме приятели, та ние сме съседи. Такава е територията. Езиците са близки", каза още Тинков. 

Той припомни цитат от книгата на Ричард Пайпс, според когото настройката в Русия е такава, че руснаците имат нужда от цар.

"Ще умрем за Русия, но за себе си никой не иска. Трябва да се умре за нещо велико, а семейството може да лежи в л...а. Жената стои с детето без издръжка - това е нормално. За Русия той ще умре, но за детето си не иска да умира. Такова е стадното колективно мислене, липса на демокрация, робството е отменено преди 150 години, какво искаш?", разсъждава още бизнесменът.

Олег Тинков е създал фонд за лечение на болни от левкемия:

"Намирам се пред огромна дилема. От една страна хората не са виновни, ти трябва да им помогнеш. От друга страна заради Путин и тази власт аз загубих 8 млрд. На 23 февруари ги имаше, а сега ги няма. Останаха ми пари - около 10% от състоянието ми. Когато излязох и казах: "Момчета, не трябва да убиваме съседния народ", хората ми пишеха в социалните мрежи: "Козел, предател, не се връщай, умри от рак." И този човек, който, не дай Боже, се разболее от левкемия, ще го докарат в Новосибирск, ще разберат, че там няма нищо и аз ще съм длъжен с останалите ми пари да го спася, да му донеса лекарства от гей-Европата, която той ненавижда. Какво да направя? Понякога се озлобявам и си казвам: "От сутрин до вечер се ползвате с благата на цивилизацията и в същото време плюете по тази цивилизация."

След 8 месеца война: Путин възложи на правителството да снабди армията с необходимата екипировка

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес