Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски аеростат лети 5 часа над полска територия, Варшава не взема мерки

22 юни 2024, 18:17 часа • 10215 прочитания

На 20 юни руски аеростат е нарушил полското въздушно пространство като е останал в небето над Полша цели 5 часа. Любопитното е,  че полските власти са омаловажили инцидента и не са предприели нищо в този случай. 

От началото на войната в Украйна Полша многократно е съобщавала за нарушаване на въздушното й пространство от руски крилати ракети. Последният такъв инцидент бе на 24 март, когато ракета, изстреляна от руските сили, остана 39 секунди в полското небе недалеч от село Осердов, припомня френското военно издание opex360.com.

Оказва се обаче, че не само ракети нарушават въздушното пространство на Полша. Руският аеростат е бил забелязан първоначално над град Кентшин в Североизточна Полша и се е задържал в продължение на часове над района.

Още: Полша: Русия няма дори 900 години история, напразно Путин толкова се притеснява да не загуби войната

Полските власти не са се намесили, тъй като са били предупредени от Москва за "вероятността" балонът да прелети над Полша и че ще има "негативни последици", ако се опитат да го унищожат.

"Предварителните оценки показват, че руската страна е загубила контрол над един от аеростатите си, защитаващи инсталациите в Калининградска област", са посочили от полското оперативно командване, без да дават повече подробности. 

Още: Руски бомбардировач е нарушил въздушното пространство и на Швеция, страната вдигна 2 "Грипен"-а 

"Предвид възможните негативни последици, които биха могли да произтекат от унищожаването на балона в [нашето] въздушно пространство, [ние] взехме решение да не го сваляме", са отбелязали от полския генерален щаб, уверявайки, че аеростатът не е представлявал "заплаха за националната сигурност на Полша".

Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш е настоял на 20 юни,  че не се е касаело за "разузнавателна или шпионска операция", но все пак е признал, че "естеството на аеростата е било обект на разследване", цитира го изданието.

Още: Сериозно нарушение: 4 руски изтребителя и бомбардировача са навлезли във въздушното пространство на Финландия 

И припомня, че през май 2023 г. друг аеростат пресече полско-беларуската граница и се насочи към град Бидгошч, наричан "полската столица на НАТО". Полските радари го засякоха, но съобщението на властите гласеше, че следите му след това се губят. "Внимание! Търсим въздушен обект, наподобяващ балон. Ако го намерите, не го взимайте, уведомете директно полицията", обърнаха се те към местното население.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес