Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия тръгна в масирана атака в Украйна: Бойното поле е Авдеевка (ВИДЕО)*

10 октомври 2023, 18:34 часа • 22296 прочитания

Продължават да се трупат данни, че руската армия е започнала масирана офанзива срещу Авдеевка. Това е най-силната украинска позиция в тила на град Донецк, на юг-югозапад от "столицата" на Донецка област.

(КАРТА) Още преди около 2 часа почнаха да се появяват съобщения в Телеграм, че има сериозна руска атака към Авдеевка, от север - през линията Красногоровка - Бердичи (9-10 километра север-северозапад от Авдеевка). Вече има съобщения и от официални лица - от Андрий Ермак, началникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, както и от украинския депутат Муса Магомедов.

Ермак потвърждава, че градът е засипан с бомби и снаряди от руската военна авиация и руската артилерия. Този обстрел започна още снощи: Руска атака е поразила пететажна жилищна сграда в Авдеевка

Вече има и немалко видеа "на терен" - за момента ситуацията откъм резултат остава неясна, сигурно е, че текат тежки боеве и то на голям периметър около Авдеевка - от Красногоровка (9 километра северно от Авдеевка) до Водяне (8 километра югозападно от Авдеевка):

Вчера излязоха видеокадри, подсказващи руски напредък с тежка военна техника при Новомихайловка (12 километра югозападно от Донецк): Нова руска тактика да бъде спряна украинската контраофанзива в Запорожието (ВИДЕО)

* Малко след 20:30 часа българско време говорителят на Таврийското направление за украинската армия полковник Олександър Щупун обяви, че всички руски атаки към Авдеевка са спрени и няма загуба на позиции от страна на украинците. А разпространяваните от руски телеграм канали кадри на отстъпващи уж украинци всъщност са от април 2023 година, при Камянка и са на отстъпващи руснаци:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес