Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия се готви да евакуира населението на Херсон

18 октомври 2022, 22:52 часа • 3320 прочитания

Руската армия се готви да евакуира цивилното население от южния украински град Херсон, окупиран от Москва. Това заяви днес командващият руските военни операции в Украйна, цитиран от БГНЕС.

"Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението на Херсон", заяви генерал Сергей Суровикин, който през последните 10 дни отговаря за операциите в Украйна, пред държавната телевизия "Россия 24", определяйки ситуацията като "много трудна". Суровикин добави, че украинските удари, насочени към гражданската инфраструктура, "създават пряка заплаха за живота на жителите".

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Това е един от четирите региона в Украйна, които Москва наскоро заяви, че е анексирала. Херсон, който се намира в близост до анексирания от Москва Крим, беше първият голям украински град, който падна под ударите на руските сили, след като Кремъл започна атаката си на 24 февруари.

Миналата седмица назначеният от Кремъл ръководител на областта Владимир Салдо заяви, че регионът е удрян от все по-голямо количество ракети, които причиняват "сериозни щети", като допълни, че обект на нападение е гражданска инфраструктура. Салдо обяви, че напускащите ще се отправят към Крим - полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., и южните руски региони. Призивът дойде ден след като Киев заяви, че си е върнал контрола над пет селища в Херсонска област.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес