Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия "напредва" в Курска област: Похвали се с 2 освободени къщи (КАРТА)

09 октомври 2024, 19:29 часа • 1620 прочитания

Руското военно министерство обяви, че руската армия е успяла да си върне село Покровско в Курска област. Съобщението стана факт този следобед.

Значимата подробност - всъщност не става въпрос за село, а буквално за две къщи в гората и път към тях, т.е. своеобразна ферма. Разбира се, това не личи от официалната информация - но личи от картите на "Яндекс" и Google, като Google даже представя района само като гори, пише руският опозиционен информационен проект "Важни истории".

Министерството публикува и видео от "освобождаването на населеното място". В него има кадри от разрушени къщи на открито. Вероятно не са заснети в Покровско, тъй като според картите единствените къщи в Покровско са разположени в горската част. Кадрите може да са направени в селищата Любимовка и Болшой Луг, които са в съседство с Покровско, но боевете там продължават.

"След като потиснаха огневите точки (бел. ред. - колко ли точки може да има в 2 къщи), руските десантчици навлязоха в опорния пункт на украинските въоръжени сили и незабавно го овладяха. Виждайки руските парашутисти, украинските войници панически избягаха от позициите си", се казва в официалното прессъобщение за двете "освободени" къщи.

Вече над 2 месеца украинската армия владее между 1200 и 1300 квадратни километра територия в Курска област, а на няколко пъти излизаше информация, че Владимир Путин заповядал територията да бъде върната през октомври:

  1. Украинска медия: Путин е наредил "освобождаване" на Курска област до 1 октомври
  2. "Върнете Курск до 30 октомври": 226 руски пехотни атаки в Украйна, руски страх от атака в Белгород

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес