Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската академия на науките се оплаква: И китайците вече ни избягват

15 април 2022, 14:21 часа • 4971 прочитания

Президентът на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев каза, че повечето западни академии на науките "замразили" контактите си с Руската федерация. Освен това след налагането на санкции срещу Руската федерация е имало трудности дори при контактите с учени от Китай.

"За съжаление мога да кажа директно, че нашите китайски научни колеги също направиха "пауза" и през последния месец не успяхме да влезем в сериозни дискусии, въпреки факта, че изградихме отлично сътрудничество с редовна комуникация", каза Сергеев в МГИМО на пленарната сесия на международната конференция "Дигитални международни отношения 2022".

В същото време той отбеляза, че "Индия е положителен пример и ние сега се движим активно в тази посока, като планираме да обсъдим възможностите за сътрудничество "във фармацевтиката, Космоса, цифровите технологии". В тази връзка президентът на Руската академия на науките призова дипломатите "да помогнат за напредъка по отношение на укрепването на научните контакти с Индия, включително в областта на дигитализацията".

Сергеев каза още, че Руската академия на науките "в настоящите условия на санкционната икономическа война срещу Русия" изпитва сериозни затруднения. "Международното научно сътрудничество е абсолютно необходимо, за да се поддържа подходящо ниво на науката (...) и когато в западните страни се формира такова отношение към контактите с руски учени, е, разбира се, много трудно да се популяризира нашето научно присъствие в световното научно пространство без дипломация. Това е фундаментално важно", казал Сергеев.

Той признал, че руските изследователи продължават контактите "с онези учени, които искат да си сътрудничат и са сътрудничили и ще си сътрудничат с нас", но контактите с Академиите на науките на редица страни "се прекъсват" заради политическата обстановка. "В резултат на това вече имаме с повечето академии на науките отлично сътрудничество, обменяхме информация, провеждахме събития и имахме чуждестранни членове, от една страна, а от друга, отношенията са замразени", констатира Сергеев

"За съжаление, замразени са отношенията с много наши важни партньори - това е и Академията на науките на Германия, и Френската академия на науките, и Националната академия на науките на САЩ. Някои от тях направиха изявления, които не можем да характеризираме по друг начин освен като агресивни", казва президентът от Руската академия на науките.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес