Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска въздушна атака по жилищни райони на Киев и Запорожие, има ранени (СНИМКИ)

26 септември 2024, 09:17 часа • 682 прочитания

През нощта на 25 срещу 26 септември руските сили отново атакуваха Украйна с дронове и управляеми авиобомби КАБ.

Атака с дронове в Киев

Киевската градска военна администрация съобщи, че силите за противовъздушна отбрана са действали в столицата и предградията. Службите за спешна помощ са били повикани в Печорския район на Киев - в резултат на падащи отломки е избухнал пожар на първия етаж на пететажна жилищна сграда.

Още: Руските войници са пушечно месо заради командирите: Гневът на руските военни блогъри расте (ВИДЕО)

„В резултат на въздушна атака от руски безпилотни самолети е бил разхерметизиран газопровод. На мястото на инцидента спешно е изпратен екип на „Киевгаз“. Провежда се разузнаване“, отбелязаха от администрацията.

По-късно стана ясно, че освен това са повредени около 20 автомобила. Отломките са паднали и на територията на детска градина. 

От Държавната служба за извънредни ситуации допълниха, че в 7:17 ч. пожарът е бил потушен. При нападението е пострадало едно дете. Медиците са му оказали необходимата помощ. Детето е хоспитализирано с порезни рани. По-късно обаче беше уточнено, че информацията за пострадалото дете не се потвърждава - то не е получило наранявания в резултат на нападението с безпилотните машини.

"Бойните действия във въздушното пространство на Киев при подходите към него продължиха 5 часа. Силите и средствата за ПВО неутрализираха около десетина руски ударни дрона“, съобщиха местните власти.

Още: Украйна иска оръжия с голям обсег. Какво може да даде САЩ?

Нападение в Запорожието

Руските въоръжени сили нанесоха удар и по жилищен квартал в Запорожие, както и по други градове в областта. Има ранени, включително дете.

Според началника на областната администрация Иван Фьодоров през нощта руската армия е нанесла удар по жилищен район, както и по територията на неназовано промишлено предприятие в града. В резултат на това са ранени 7 души: четири жени, двама мъже и 14-годишно момче. Повредени са частни къщи и една жилищна сграда.

От Националната полиция на Украйна заявиха, че ударът по града и района е нанесен с управляеми авиобомби КАБ.

По-късно стана ясно, че броят на ранените се увеличава, а двама души са в болница - мъж в тежко състояние и жена в среднотежко състояние.

Още: Речно-сторено: САЩ даде ракети за F-16 на Украйна. Тръмп нападна Зеленски, че не искал мир

Атаката с дронове в 14 области на Украйна през нощта

На 25 срещу 26 септември руснаците са атакували Сумска област с две ракети, Одеска област с четири управляеми авиационни ракети Х-59/69 от акваторията на Черно море. Нападнали са 14 области на Украйна със 78 ударни дрона тип "Шахед" (изстреляни от Приморско-Ахтарск, Орел и Курск).

Украинските военновъздушни сили са свалили четирите ракети Х-59/69 и 66 дрона. Други 8 безпилотни апарата са били "загубени" - вероятно заради електронно заглушаване, един се е върнал в Русия, а друг остава във въздушното пространство на Украйна - тече бойна работа, съобщиха от ВВС към 9 ч. наше време. ПВО е работила в Днепропетровска, Харковска, Киевска, Черкаска, Кировоградска, Виницка, Хмелницка, Ивано-Франковска, Сумска и Полтавска област.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес