Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска ракетна атака в Украйна: Щетите тепърва ще стават ясни

23 януари 2024, 06:36 часа • 3859 прочитания

Рано тази сутрин украинските ВВС предупредиха в официалния си канал в Телеграм за изстрелване на ракети от страна на руски стратегически бомбардировачи.

Оскъдните подробности за руската ракетна атака

Отчетени са атаки от бомбардировачи Ту-95МС и Ту-22М3. Няма яснота колко точно са първият вид бомбардировачи, но вторите са 4 – излетели са от летище "Елена" (Мурманска област) и "Шайковка" (Калужка област).

Още: Опасност от руска ракетна атака: Украйна обяви тревога ниво "червено"

Със сигурност има ракета, летяща в Сумска област, като е полетяла към Черкаска област, западна посока. Има данни и за ракета, летяща към Миргород, Полтавска област – вероятно Х-59. Такава ракета вчера беше свалена в Николаевска област. Като цяло група ракети са насочени именно към Полтавска област.

Впоследствие излязоха съобщения за взривове в Харков и Киев, с уточнение, че ПВО системите на двата града са в действие. Украинските ВВС предупредиха и за обстрел на Днипро (Днепропетровск).

По-рано тази нощ имаше ракетна тревога в Украйна заради вдигнати във въздуха МиГ-31К – с тези самолети се изстрелват ракетите "Кинжал", но тя беше отменена към 4:00 сутринта, съобщава УНИАН. Два часа по-късно вече е различно.

Половината ракети "Кинжал" от сутрешната атака срещу Украйна не са поразили целите си: Справка

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес