Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска офанзива изглежда тръгва в Запорожието, бивш ДНР министър не вижда шансове за успех

20 януари 2023, 23:27 часа • 5372 прочитания

По всичко изглежда, че в Запорожка област започва руско настъпление, но то няма да доведе до голям стратегически успех. Такова мнение изрази в канала си в Телеграм Игор Гиркин (Игор Стрелков), бивш военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република), който беше осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17.

Гиркин коментира, че е възможно в началото да има ограничен руски успех, да бъдат превзети няколко малки града, но голям пробив не вижда как ще стане. Украинските резерви в района са готови, те не бяха отклонени да се бият за Бахмут и ще направят контраатака. Затова предвиждам свирепа, дълга битка без решителен стратегически успех, пише той. И критикува, че руска атака в Запорожието можеше да е по-успешна в началото на войната, когато отбранителната линия на украинците била разкъсана.

Появи се и видео, при това от руски източник - Grey Zone, който е близък до ЧВК Вагнер, което показва руска пехотна атака в Запорожието - поне 50 руски войници, заедно с 3 танка Т-72 и поне един БТР. Украинската артилерия обаче ги прави на пух и прах.

Във вечерната сводка на Генералния украински щаб има информация, че руснаците се активизират в Запорожката област. Обявена е забрана за преминаване на контролно-пропускателни пунктове около град Мелитопол, казват украинците. Накратко се посочва, че руснаците провеждат офанзивни действия по Бахмут, Авдеевка и Запорожската ос. Именно за Авдеевка има информация от украински източници, че днес (20 януари) е имало масирана руска пехотна атака, завършила неуспешно и с много жертви. Единият от източниците обещава да опита да качи кадри по-късно в социалните мрежи - засега там се намират само по-стари видеа на бойни действия:

Има обаче и слухове, че американците са посъветвали Киев да помисли за оттегляне от Бахмут в случай на опасност градът да бъде обкръжен.

ОЩЕ: Путин се мъчи да озапти Пригожин, чака се руска атака от Беларус през есента

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес