Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия: Затвор до 15 години за фалшификати за действията на въоръжените сили на РФ

02 март 2022, 16:36 часа • 3375 прочитания

В Държавната дума на Руската федерация внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс на Русия, който предвижда наказание до 15 години затвор за разпространение на дезинформация относно действията на Въоръжените сили на страната в хода на военни операции. Това съобщи пред журналисти днес ръководителят на комисията по сигурността и борбата с корупцията на Държавната дума Василий Пискарев, информира "Известия".

Според законопроекта производството и разпространението на подобни фалшификати ще се наказва с до три години затвор. Ако дейността се извършва с използване на служебно положение или в  организирана група с използване на интернет и други възможности за широко разпространение, наказанието може да бъде между 5 и 10 години затвор. Ако лицето, разпространяващо фалшификати, е наясно, че става въпрос за фалшива информация и се е стигнало до общественоопасни последици, тогава наказанието е до 15 години затвор, обясни Пискарев, който е и един от съавторите на законопроекта.

Очаква се измененията в Наказателния кодекс да бъдат приети на следващите заседания на Държавната дума между 4 и 10 март.

Още: Войната в Украйна през очите на руските медии 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес