Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия заплашва с екзекуция двама бойци от Азов (СНИМКА)

11 юли 2022, 12:10 часа • 5189 прочитания

Руски пропагандистки канали твърдят, че двама украински бойци от полка "Азов", които в момента са в руски плен, може да бъдат екзекутирани. Става дума за Константин Никитенко с позивна "Фокс" и Николай с позивна "Фрост" (неговата фамилия все още не е известна). Това съобщава "Украинская правда", позовавайки се на данни на разузнаването, като отбелязва, че украинските военни са били изведени от мястото си на задържане в сепаратистката Донецка република в неизвестна посока.

фейсбук

Снимка: Константин Никитенко ("Фокс") и Николай ("Фрост"). Източник: Украинская правда

Изданието посочва и че руските пропагандатори представят донякъде различни версии за случващото се. Някои пишат, че украинските бойци вече са били съдени на 9 юли, според други „процесът“ предстои.

По отношение на обвиненията към тях, версиите също се разминават. Отначало се твърдеше, че те са обвинени в предполагаем обстрел на цивилни в Мариупол, по-късно бе отбелязвано, че те са нападнали конвой с ранени руснаци. Доказателства, както и подробности, засега не се представят.

Последната голяма размяна на военнопленници, която се осъществи между Украйна и Русия, бе на 29 юни. Тогава 144 украински защитници, от които 43 военослужещи от "Азов", бяха разменени за същия брой руснаци. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес