Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия забрани влизането на 92 граждани на САЩ, сред тях има и журналисти

28 август 2024, 19:57 часа • 1047 прочитания

Русия забрани на още 92 граждани на САЩ да влизат на нейна територия, предаде АФП. Министерството на външните работи заяви, че реагира на санкциите срещу руски фигури в САЩ. Не беше възможно веднага да се провери дали всички изброени лица имат американско гражданство.

„Влизането в Русия е окончателно затворено за 92 американски граждани, представители на бизнес средите, дейци на науката и културата, журналисти и медии“, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

Още: Павел Дуров е ходил в Русия над 50 пъти след своето „изгнание“ през 2014 г.

Служителите на „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“ и „Вашингтон Поуст“ са сред включените в списъка, който допълва вече наложените от Русия санкции на стотици други американски граждани и други западни държави.

Москва обвинява тези журналисти, че са „замесени в производството и разпространението на невярна информация за Русия и руските въоръжени сили“ и че участват в „хибридната война, разгърната от Вашингтон“. Списъкът от 92 души включва също военни, университетски преподаватели, бизнесмени, политици и членове на съдебната система на САЩ.

Още: Христо Грозев прогнозира нови арести на журналисти в Русия

Отношенията между Москва и Вашингтон са на рекордно ниско ниво от началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 г., която Кремъл представя като прокси конфликт с НАТО. Съединените щати са най-големият военен и финансов поддръжник на Киев.

Западът е приел множество икономически и финансови санкции срещу Русия, насочени към нейните длъжностни лица, въглеводороди, банкова система, авиокомпании и много други сектори.

Още: ЕК: Блокирането на европейски медии от Русия е абсурдна мярка

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес