Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия твърди, че е прехванала 4 американски ракети HARM над Белгород

19 декември 2022, 14:24 часа • 4517 прочитания

Въоръжените сили на Руската федерация са свалили четири американски ракети HARM във въздушното пространство на Белгородска област. Това съобщи в понеделник официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от контролираната от Кремъл държавна информационна агенция ТАСС.

Руските власти не дават повече подробности. По данни на Министерство на отбраната в Москва - от началото на войната в Украйна руските войски са унищожили 344 самолета, 184 хеликоптера, 2684 дрона, 398 зенитни ракетни комплекси, 7159 танка и други бронирани бойни машини, според ТАСС.

По-рано днес губернаторът на област Белгород – Вячеслав Гладков, съобщи, че около 14 хиляди души са останали без ток заради обстрел в региона. Той изрази и съмнения в ефективността на местната система за предупреждение от подобни атаки. Смята, че SMS-ите за нотификации към гражданите относно обстрел по областта били изратени вече след като всичко е приключило.

Всичко това се случва в деня на нова руска атака по Украйна - този път почти изцяло с дронове иранско производство. От Киев твърдят, че са свалили 30 от 35 безпилотни апарата, но има щети и загинали цивилни.

Що се отнася до ракетата HARM - или AGM-88, още през август САЩ потвърдиха, че са снабдили Украйна с нея, без да се дават подробности за количествата. Тези ракети обикновено са "въздух-земя" – т.е. се изстрелват от въздуха по наземни цели, макар че в някои случаи могат да бъдат изстрелвани и по други въздухоплавателни средства. Държат се в наземни радарни станции, използвани за насочване на ракети "земя-въздух" към открити вражески самолети.

Противорадиолокационните ракети се насочват към радиочестотните излъчвания на противника, предимно от радиолокационните станции на противниковите системи за противовъздушна отбрана, и ги унищожават или изваждат от строя.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес