Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия твърдеше, че ще поправи Кримския мост за месец, но пак удължи сериозно срока

25 юли 2023, 17:50 часа • 9132 прочитания

Русия удължи срока за възстановяване на Кримския мост до края на 2023 година. Това се вижда от заповедта, публикувана в уебсайта на руското правителство.

Интересното е как се споменава, че срокът за възстановяване е след експлозията през октомври, когато Русия съвсем неоснователно замеси и България. Този срок е удължен до 31 декември 2023 г. Преди това руснаците планираха да го ремонтират до 1 юли.

След поредната атака срещу Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с Краснодарския край на Руската федерация, на 17 юли руснаците планираха да пуснат окончателно двупосочното движение през ноември.

ОЩЕ: Колко ще струва на Русия възстановяването на Кримския мост след поредния удар по него?

Последната атака срещу моста

Сутринта на 17 юли Сергей Аксьонов, така нареченият ръководител на руската администрация в окупирания Крим, заяви, че на Кримския мост е възникнала "извънредна ситуация", поради което той е затворен за движение. Скоро обаче се разбра, че става въпрос за атака с дронове (имаше и официално руско признание), а в социалните мрежи се разпространиха кадри от сериозните щети.

ОЩЕ: Какво се знае за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Източници на "Украинска правда" съобщиха, че атаката на Кримския мост е била специална операция на Службата за сигурност на Украйна и украинските военноморски сили. По-късно версията за два надводни дрона беше лансирана от руското пропагандно издание РИА "Новости" с позоваване на Националния антитерористичен комитет на Руската федерация.

Руският диктатор Владимир Путин заяви, че Русия ще отвърне за нападението на Кримския мост.

Нови взривове в Крим

В следобедните часове на 25 юли се появиха съобщения за експлозия в град Евпатория, намиращ се в западната част на окупирания полуостров Крим. Все още няма много налична информация какви може да са щетите и дали става дума за атака с дрон или ракета.

В последните дни в Крим имаше редица нападения, включително пожар в складове за боеприпаси и нефтобаза от 22 юли и удар по военен склад край Джанкой от нощта срещу 24 юли.

ОЩЕ: Резников: Атаките срещу руски военни обекти в Крим ще продължат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес