Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия спира масовата ваксинация срещу коронавирус

21 юли 2023, 23:05 часа • 4792 прочитания

Министерството на здравеопазването на Русия предлага се да се премине от масова ваксинация срещу COVID-19 към ваксинация на уязвими категории граждани. Това става ясно от предложени промени в заповедта на ведомството от 6 декември 2021 г. относно Националния календар за профилактични ваксинации. 

Предлага се реваксинацията срещу коронавирус да се извършва не по-рано от една година след предишната ваксинация. Промените следва да влязат в сила на 1 април 2024 г. и ще бъдат валидни до 1 март 2030 г.

"Във връзка с формирането на високо ниво на колективен имунитет срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19 и стабилизирането на епидемичната ситуация, свързана с разпространението на новата коронавирусна инфекция COVID-19 на територията на Руската федерация, е препоръчително да се премине от масова ваксинация към ваксинация на уязвимите категории граждани", се посочва в обяснителната бележка, цитирана от БГНЕС.

По последни данни Русия е на 10-о място по брой заразени в света, като официално в страната са потвърдени общо над 22,9 милиона случай. Починали след заразяване с коронавирус пък са близо 400 000 души, което я поставя на четвърто място по този показател в глобален мащаб. Москва вече не отчита ежедневно броят на заразени и починали, като вместо това представя статистика на седмична база. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес