Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия сипе заплахи към Армения заради курса ѝ към Запада

07 април 2024, 14:41 часа • 8971 прочитания

"Разглеждаме срещата на високо ниво във формат Армения-САЩ-ЕС, състояла се на 5 април 2024 г. в Брюксел, като пореден опит на "колективния Запад" да въвлече Южен Кавказ в геополитическа конфронтация". Това коментар, насочен към Армения, направи руското външно министерство в своя официален телеграм канал.

Още второто изречение гласи следното: "Безотговорната и деструктивна намеса на извънрегионални сили в делата на Южен Кавказ, желанието за вбиване на клин между страните от региона и техните съседи може да доведе до най-негативните последици за стабилността, сигурността и икономическото развитие в региона, провокират появата на нови разделителни линии, както и неконтролируемо нарастване на напрежението". Това моментално беше определено от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) като несъмнена заплаха от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин спрямо Армения, дългогодишен съюзник на Русия.

Още: Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Причината е ясна - политическият поглед на Армения към Запада за сметка на "русский мир". Конкретната руска тревога е, че Армения ще сложи край на руското военно присъствие в страната, под формата на военна база и гранична охрана. Арменският премиер Никол Пашинян вече поиска руснаците да събират багажа, след като не направиха нищо в светкавичната еднодневна война, с която Азербайджан си взе Нагорни Карабах. За Москва обаче тези действия са продиктувани от Запада - същото внушение, което Кремъл прави и за Украйна: че управляващите в двете страни са марионетки на САЩ, ЕС и НАТО.

Русия изразява притеснение и, че Армения ще излезе от Евразийското пространство и Договора за колективна сигурност на ОНД. Ереван вече замрази членството си. "Обемите на безвъзмездната подкрепа, обявени в Брюксел, не могат да се сравняват с многомилиардните ползи, които Армения продължава да получава от взаимодействието с Москва", настоява руското МВнР в официалното съобщение в канала си в Телеграм: Арменските банки повече няма да приемат руските разплащателни карти "Мир"

Западната подкрепа за Армения

На срещата в Брюксел председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви план за развитие и устойчивост за Армения в размер на 270 млн. евро под формата на грантове (безвъзмездни) в следващите 4 години. Фокусът - подкрепа за малкия бизнес в Армения и развитие на човешкия капитал. "Този пакет за подкрепа, който представяме днес, се основава на успеха на съществуващия икономически и инвестиционен план от Европейския съюз за Армения. Той вече е мобилизирал над половин милиард евро инвестиции", каза Фон дер Лайен: ЕС дава 270 млн. евро за Армения на фона на напрежението с Русия

"Насърчаването на социално-икономическото включване и задоволяването на краткосрочните и дългосрочните нужди на повече от 100 000 принудително разселени арменци от Нагорни Карабах също е от първостепенно значение", посочи арменският премиер Никол Пашинян, докато благодареше за европейската подкрепа.

"Тук сме, за да потвърдим отново трансатлантическата подкрепа за демократично, проспериращо бъдеще за арменския народ – и за по-интегриран и по-мирен регион на Южен Кавказ. Ние споделяме визията на арменския народ за бъдещето. Искаме Армения да заеме мястото си на силна, независима нация в мир със своите съседи, свързана с региона и света. Съединените щати и Европейският съюз искат да бъдат партньори в това усилие", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той добави, че САЩ ще помогнат с 65 млн. долара на Армения за настоящата фискална година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес