Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще опита да извади потопения в Черно море американски дрон

15 март 2023, 19:52 часа • 4245 прочитания

"Русия ще опита да извади потъналия в Черно море американски дрон MQ-9". Това обяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в публикация на канала си в Телеграм, цитиран от Nexta.

По-рано днес руският политически анализатор Станислав Белковски изказа предположение, че Москва е свалила дрона в опит да открадне технологията зад него и, ако успее в това начинание, да започне съвместно производство на подобни апарати с Китай. За подобно нещо заговори и българският журналист Григор Лилов - че сега щяло да падне надпревара кой да извади дрона, тъй като не се знае какво е успял да заснеме и от полета на едни от най-модерните руски изтребители Су-27.

ОЩЕ: NYT: Американският дрон над Черно море е бил невъоръжен и на 120 км от Крим (ВИДЕО)

Припомняме, че американският разузнавателен дрон MQ-9 падна във водите на Черно море след сблъсък с руски изтребител Су-27 докато летеше в международното въздушно пространство на около 120 километра от Крим. По данни на Телеграм канала DRM Journal, руският самолет e ударил няколко пъти витлото на американския безпилотен самолет, предизвиквайки неговият пилот да го свали в международни води над Черно море. Преди инцидента изтребителят Су-27 е летял пред дрона, а американското командване твърди, че нарочно е изхвърлял гориво. След инцидента двете страни се обвиниха взаимно в провокация.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес