Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще обяви за издирване съдиите от Хага, издали заповедта за арест на Путин

11 май 2023, 15:51 часа • 6557 прочитания

Следственият комитет на Русия ще обяви за издирване прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, издали заповедта за арест на руския президент Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Това съобщи ръководителят на ведомството Александър Бастрикин на Петербургския международен правен форум, цитиран от РИА Новости.

По думите му Следственият комитет вече е започнал наказателно дело срещу председателя и трима съдии от Хага, които активно са повлияли на приемането на това решение. Предстои сега те да бъдат обявени и за издирване.

Освен това Бастрикин предложи да се създаде алтернатива на МНС и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от държави като Китай, Индия и други страни от Изтока. Този алтернативен съд ще се противопоставя на решенията на МНС и ЕСПЧ.  

ОЩЕ: Във вас ни е надеждата: Руски стриймър се моли на украинците да ударят Кремъл и да премахнат Путин (ВИДЕО) 

Припомняме, че на 17 март МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова за военни престъпления, свързани с отвличане на деца от окупираните територии на Украйна в Руската федерация.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес