Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се вбеси на Латвия заради културния център "Дом на Москва"

12 януари 2024, 11:06 часа • 9098 прочитания

Русия реагира остро, след като парламентът в Латвия прие закон, според който собствеността на Руската федерация върху бизнес и културния център "Дом на Москва" в Рига трябва да се прехвърли на Латвия и центърът да стане латвийска държавна собственост. Изтъкнатият основен мотив на закона - национална сигурност.

Руската реакция

Руското посолство в Латвия моментално отговори, че това е враждебен акт и той ще доведе до "сериозни последици". В официалния си профил в Телеграм руската дипломатическа мисия в Латвия използва епитети като "държавен грабеж" и заплаха за съд заради "причинени имуществени вреди".

Още: Латвия предава на Украйна самолети Tarragon, дронове и артилерийски боеприпаси

Отделно, руското посолство в Латвия обвини латвийското правителство в систематично потискане на "рускоговорящите" в Латвия заради приетия наскоро латвийски закон, който изисква руските граждани с разрешения за пребиваване в Латвия да положат изпит по латвийски език. Руското обвинение вероятно умишлено приравнява всички рускоговорящи в Латвия с руски граждани, пребиваващи в Латвия, в опит да изострят напрежението между местните рускоговорящи, етническите руснаци и латвийско говорящите. Руските официални лица все повече отстояват правото на Русия да защитава "сънародниците си в чужбина", умишлено свободно дефинирани като етнически руснаци и рускоговорящи, а не само руски граждани. Така Русия може да използва оправдание за операции за дестабилизация на Латвия, като се прави на защитник на етническите руснаци и рускоговорящите - както в Украйна и Молдова, заключва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Още: Швеция изпраща войски в Латвия, латвийският министър на отбраната не крие радостта си

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес