Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се отказва от лятното часово време

01 юли 2014, 18:39 часа • 35002 прочитания

Руската Държавна дума одобри днес на второ и трето последно четене законопроект за връщане към "зимното часово време", предаде ИТАР-ТАСС.

В подкрепа на законопроекта се обявиха 442 депутати, против бе един, а въздържали се нямаше. В "Закона за изчисляване на времето" се предвижда московското време да съответства на третия часови пояс спрямо координираното универсално време (англ.  Coordinated Universal Time; фр. Temps Universel Coordonne -UTC), тоест три часа след Гринуич. Досега действаше правилото UTC + 4 часа.

Законът забранява сезонните смени на времето, тоест от зимно към лятно. Той определя 11 часови зони за Руската федерация - от най-западната за Калининградската област до най-източната за Чукотка и Камчатка, информира БТА. 

Вносителят на законопроекта - председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Сергей Калашников - каза в пленарната зала, че "законопроектът е отчел в максимална степен" мнението на административните субекти на федерацията. След като законопроектът бъде подписан от президента, разпоредбите му ще влязат в сила на 26 октомври  т.г., посочва ИТАР-ТАСС.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес