Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се оправдава предварително: Украйна ще ни натопи във военни престъпления

19 април 2022, 15:27 часа • 2514 прочитания

Руското посолство в България разпространи извънредно изявление на Междуведомствения координационен щаб на Руската Федерация за хуманитарно реагиране в Украйна.

В него се казва, че "според наличната достоверна информация службата за сигурност на Украйна (СБУ) подготвя поредна чудовищна провокация за да обвини руските военни в т.н. военни престъпления с масово унищожаване на мирни жители в Одеска област".

Изявлението идва след предупрежденията на началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, че руските специални служби планират да извършат терористични нападения на територията на Русия съвсем умишлено, за да нагнетят напрежение срещу Украйна.

Преди няколко дни президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди от своя страна, че руските части се готвят да разположат тела на убити цивилни в Мариупол така, че да обвинят украинската армия в зверствата, които самите те извършват.

Според съобщението от днес на посолството на Русия "с тази цел в близко време се планира едно от подразделенията на СБУ да се преоблече във форма на руските военни и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители. Снимки и видео от тази акция с уж "безчинствата на руснаците" за незабавно цинично разпространяване на фейкове ще бъдат публикувани от украински и западни информационни агенции", предупреждават от Руското посолство.

"Предварително предупреждаваме страните от "цивилизования Запад", начело със САЩ, за това, че Руската федерация има оперативна доказателствена база за подготвящите се поредни ужасни престъпления на киевския режим", завършва позицията.

За зверствата на руските военни стана ясно след изтеглянето има от град Буча в Киевска област, където бяха намерени стотици трупове на цивилни. След това имаше доказателства, че руските войници са изтезавали, изнасилвали и разстрелвали мирни граждани и в други украински градове. 

Припомняме, че Русия до последно отричаше да се подготвя за военна операция, като оправдаваше струпването на войска и военна техника по границата си с Украйна с военно обучение. И докато Западът твърдеше, че не забелязва изтегляне на войски, както бе обещано, Кремъл заяви, че "е нужно повече време". Русия дори потвърди в официален отговор до САЩ, че не планира никаква акция срещу Украйна.

Няколко дни по-късно Русия призна независимостта на двете проруски републики Донецк и Луганск, с което наруши т.нар. "Мински споразумения" и де факто "запали" война.

ОЩЕ: Лавров обяви началото на следващия етап от "специалната операция" в Украйна

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес