Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се надява до 14 юли да бъде възстановена ядрената сделка

01 юли 2021, 17:44 часа • 904 прочитания

Русия разчита преговорите по връщането на САЩ към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) ще приключи успешно до шестата годишнина от иранската ядрена сделка – 14 юли, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние смятаме, че в този документ е заложено всичко необходимо за възстановяването на СВПД, който бе постигнат на висока цена. Русия, както и всички останали държави, се стреми към максимално бързо приключване на преговорния процес, по възможност, не по-късно от шестата годишнина от СВПД. Но като цяло това е по-скоро толкова желана психологическа бележка, а истинската ценност е качествен резултат, разбира се, който, много се надяваме, че ще бъде постигнат”, подчерта дипломатът.

По време на преговорите във Виена е постигнат съществен напредък. За тези три месеца делегациите са успели да се придвижат напред при съгласуването на параметрите и условията по процеса на възстановяване на споразумението. Уточнена е последователността на стъпките, които трябва да предприемат САЩ и Иран и е направен анализ как ще бъдат обезпечени съответните задължения и как ще се осигурява проверката им.

„Тайната на оцеляването“ на СВПД е, че този тип споразумения нямат разумна алтернатива, „и без тях мерките за сигурност стават по-уязвими“, подчерта Захарова.

Тя сподели, че Русия отбелязва със съжаление и загриженост липсата на каквито и да е практически стъпки от страна на САЩ в посока отказ от разрушителния натиск върху Иран, започнал при предишната американска администрация.

Независимо от заявеното желание да се върне към СВПД, сегашната американска администрация не е предприела досега никакви практически стъпки, които да покажат, че се е отказала от разрушителния курс на своите предшественици и на практика едностранните санкции срещу Иран продължават да действат.

Захарова подчерта, че възстановяването на проверките от страна на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Иран в съответствие със СВПД по иранската ядрена програма е от първостепенно значение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес