Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се готви да ликвидира местния хелзинкски комитет

20 декември 2022, 16:52 часа • 1576 прочитания

Министерството на правосъдието на Русия призова за закриване на най-старата и все още действаща неправителствена организация в областта на правата на човека в страната. Става въпрос за Московската хелзинкска група (МХГ).

"В съда е регистрирано искане от Министерството на правосъдието на Руската федерация за ликвидация на обществени сдружения: ответник е Московската хелзинкска група. Датата на съдебното заседание все още не е определена", съобщават от съда във вторник. Съобщението бе разпространено от "Ройтерс", "Медуза", а и на сайта на организацията.

Министерството на правосъдието изтъква факта, че МХГ е извършвала дейности извън Московската област, че уставът на организацията не отговаря на съответните законодателни изисквания и че по време на непланирания одит на Министерството на правосъдието не е бил предоставен пълният пакет от необходими документи, обясняват от МХГ на сайта си.

Според съобщението - министерството счита тези нарушения за груби и "непоправими със законови средства" и смята за необходимо да разпусне организацията и да забрани дейността ѝ на територията на Русия.

Московската хелзинкска група днес е една от водещите руски организации за защита на правата на човека. Тя е създадена през 1976 г., за да следи за спазването на Хелзинкските споразумения от страна на СССР и да докладва на Запада за нарушенията на правата на човека в Съветския съюз. В началото на 80-те години на 20. век е принудена да спре дейността си, но през 1989 г. е възстановена и продължава да действа.

През 70-те години Московската хелзинкска група вдъхновява създаването на подобни организации в други страни от Варшавския договор. В рамките на Съветския съюз Хелзинкски наблюдателни групи са основани в Украйна, Литва, Грузия и Армения, както и в САЩ (Хелзинкски наблюдател, по-късно Human Rights Watch).

Подобни инициативи възникват и в страни като Чехословакия. В крайна сметка хелзинкските групи за наблюдение, вдъхновени от МХГ, създават Международната хелзинкска федерация.

През 2012 г. Московската хелзинкска група се отказва от чуждестранно финансиране и връзки, за да не бъде обявена за чуждестранен агент в съответствие с руския закон. Тази борба на МХГ продължава с години.

От 2021 г. МХГ е съпредседателствана от двама участници в дисидентското движение от съветската епоха - Вячеслав Бахмин, политически затворник през 1980-84 г., и Валерий Боршчов, бивш депутат в Думата от опозиционната партия "Яблоко". Основните ѝ проекти включват годишни доклади за състоянието на правата на човека в Русия, мониторинг на дейността на полицията и образователни програми.

През септември 2021 г. МХГ излиза с изявление, в което осъжда непрозрачността на електронното гласуване, използвано на предходните избори за Държавната дума, и призовава Изборния борд на Русия да отмени резултатите от електронния вот.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес