Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия с въздушни удари в Донбас, Николаев е под обстрел, Киев работи по случая "Азов"

04 юни 2022, 15:54 часа • 17995 прочитания

Британското разузнаване съобщава, че Русия все по-често нанася въздушни удари в Донбас, като атакува както с управляеми, така и с неуправляеми боеприпаси.

Използват се крилати ракети, за да се наруши движението на украинските войскови подкрепления и движението на доставките. От Министерството на отбраната на Обединеното кралство обаче твърдят, че тези ракетни удари не са оказали значително въздействие и запасите на Москва от управляеми ракети вероятно са изчерпани.

Управляемите оръжия са по-точни, тъй като използват или сателитно позициониране, или инфрачервено насочване, или лазерно насочване, за да достигнат целта. Неуправляемите боеприпаси - като свободно падащите бомби – са с обикновена балистична траектория, след като бъдат освободени от самолет. Именно неконтролируемите удари доведоха до разрушаването на застроени райони в Донбас.

Някои нападения "въздух-земя" се извършват от самолети Су-25 "Frogfoot". Те летят ниско по двойки по време на атаките, за да избегнат най-опасните системи земя-въздух, въпреки че тази ниска височина ги излага на риск от преносими системи за противовъздушна отбрана като "Стингър".

Военновъздушните сили на Русия играят важна роля за подпомагане на напредъка на войските ѝ в региона с въздушни удари и артилерийски атаки. САЩ и преди са заявявали, че руските въздушни тактики до голяма степен "избягват риска" - което означава, че руснаците не желаят да прекарват твърде много време в украинското въздушно пространство поради заплахата от ракети земя-въздух.

Москва може също така да изстрелва някои оръжия като крилатите ракети от дълбочина – от своята собствена територия.

Докладът на британското разузнаване идва в момент, в който Украйна съобщи за успешна контраофанзива в Северодонецк – един от ключовите градове в Луганска област. Губернаторът Сергей Гайдай заяви, че украинската армия си е върнала 20% от територията, която е била загубила в промишления град, което значи, че контролира около 50% от Северодонецк.

Руснаците обаче взривяват мостове над река Сиверски Донец, за да попречат на пристигането на украински подкрепления и на доставката на помощ за блокираните в града цивилни.

Междувременно Украйна съобщи, че Русия е изстреляла 6 ракети по област Суми – северозападно от Харков, през последните 24 часа. Няколко сгради са претърпяли щети, но няма цивилни жертви.

Руска мина обаче уби трима души на плаж в окупираното от руснаците село Лазирне, област Херсон. Там войниците на Кремъл са заложили минни капани и прокуратурата е започнала разследване на инцидента като военно престъпление и предумишлено убийство, съобщава Kyiv Independent.

Южният град Николаев е подложен на обстрел всеки ден. Руснаците са в покрайнините на изток и юг, удрят околните села и принуждават хиляди да бягат, съобщава BBC. Николаев беше един от първите нападнати градове, когато започна инвазията. Руските сили се приближиха до границите на града, но бяха изтласкани. Този регион е ключов за руската стратегия за завземане на цялото южно крайбрежие. Пробив тук би позволил на силите на Кремъл да се приближат до Одеса на 130 км на запад.

Руските атаки се засилиха през последните седмици, което породи опасения, че ако Кремъл надделее в Донбас, тогава той ще съсредоточи силите си на юг и ще опита отново да превземе Николаев.

„Николаев, като Херсон, като Мариупол, е отключваща точка за руснаците“, казва управителят на града Виталий Ким. "Те са разочаровани, че контраатакуваме. Имаме мотивацията и волята да победим. Това е нашата земя и ще направим всичко възможно“.

Междувременно Русия съобщи, че нейните сили са свалили украински военнотранспортен самолет с оръжие и боеприпаси близо до черноморското пристанище Одеса. Ракетен удар в същия регион е ударил обект с "чуждестранни наемници".

По-рано украинските власти съобщиха, че селскостопанско предприятие е било ударено от ракета в района на Одеса. Руското министерство на отбраната също обяви, че руски ракети са ударили център за обучение на артилерия в украинската Сумска област, където чуждестранни инструктори обучават украинските сили.

Какво се случва с пленените бойци от "Азов", които защитаваха Мариупол до последно в завода „Азовстал“?

Агенти на украинското разузнаване общуват с военнослужещи от полка "Азов", съобщи Министерството на вътрешните работи на Украйна в Telegram. "Така научаваме повече за условията им на живот, храната и възможностите за освобождаването им", цитира публикацията думите на вътрешния министър Денис Монастирски. "Всички знаем, че те ще се окажат тук, в Киев, и правим всичко възможно това да се случи", допълва той.

Продължава да съществува несигурност относно съдбата на стотиците украински бойци, които в продължение на седмици се задържаха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в пристанищния град. В крайна сметка те бяха отведени в контролираната от Русия територия на Украйна. Киев призова за размяна на пленници, но високопоставени лица от Москва - включително заместник-министърът на външните работи - заявиха, че те трябва да бъдат изправени пред съда.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес