Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия продължава да укрепва и разширява военните си бази в Арктика

23 декември 2022, 07:30 часа • 3013 прочитания

Въпреки значителните загуби във войната срещу Украйна, Русия продължава да разширява своите военни бази в Арктическия регион. Това показват нови сателитни изображения, получени от CNN.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди пред американската телевизия, че има „значително натрупване на руска армия в високия север“, като в отговор Алианса ще „удвои присъствието си“. Констатациите идват след като високопоставен служител на западното разузнаване каза пред CNN, че Русия е изтеглила цели три четвърти от сухопътните си сили от района на Далечния север близо до Арктика, изпращайки ги да подпомогнат колебливото си нахлуване в съседката й Украйна.

Сателитните снимки, получени в CNN от Maxar Technologies, показват поредица от руски радарни бази и писти, които са били подобрени през последната година. Изображенията не показват бурно развитие, а по-скоро продължаващото укрепване и разширяване на зона, която според анализаторите е от жизненоважно значение за отбранителната стратегия на Русия.

Според Maxar, изображенията демонстрират продължаваща работа на радарните станции в обекта Оленегорск, на полуостров Кола в северозападна Русия, и във Воркута, точно на север от Арктическия кръг. От снимките се вижда и че предстои работа по завършването на една от петте радарни системи Rezonans-N в Островной – място, разположено край Баренцово море, близо до Норвегия и Финландия в западната част на Русия. Руски официални лица твърдят, че Rezonans-N може да открива стелт самолети и обекти.

ОЩЕ: Арктика - новата точка на напрежение между Запада и Русия

На обекта за противовъздушна отбрана Тикси, на изток от арктическия регион на Русия, сателитни изображения показват, че три обтекателя, които защитават радарните системи, са построени между този октомври и миналата година. Отдалечената руска военна арктическа база се намира на брега на морето Лаптеви.

Три нови обтекатели, устойчиви на атмосферни влияния заграждения, използвани за защита на радарните антени, бяха завършени тази година в обекта за противовъздушна отбрана Тикси, в далечния североизток, според изображенията и анализа на Maxar. Има също така подобрения на пистата и площадката за паркиране в авиобаза Нагурское – най-северното военно съоръжение на Русия, както и подобрения на пистата във авиобаза „Темп“, на остров Котелни, в североизточната част на страната.

Русия укрепва отбраната си в далечния север от години, обновявайки поредица от стари съветски бази с модерен дизайн и оборудване. Арктическият регион е ключов за руския нефтен и газов сектор, но също и за ядрената отбрана на страната.

На арктическия полуостров Кола в северозападна Русия се вижда промяна в радарната станция Оленегорск, както и нова сграда, като тези подобрения са направени след юни миналата година. „Тези системи са винаги в готовност“, каза високопоставен представител на западното разузнаване. „Никога не се свежда до ниска готовност; те са с висок статус през цялото време“, казва служителят.

„Най-краткият път от Русия до Северна Америка е през Северния полюс на Арктика. Така че стратегическото значение на тези райони не се е променило поради войната в Украйна. Виждаме как Русия отваря отново стари съветски бази, военни обекти“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той допълва, че освен това Русия „тества нови оръжия в Арктика и Далечния север“.

ОЩЕ: Sohu: Нападение срещу Русия през Северния полюс ще донесе на САЩ големи проблеми

Подсилването на военните мощности в Арктика продължава и с обекта Островной, разположен край Баренцово море, близо до Норвегия и Финландия, в западната част на Русия. Припомняме, че двете скандинавски страни подадоха заявление за членство след руската инвазия в Украйна. Един от петте нови радара Rezonans-N, за които Русия твърди, че могат да откриват стелт джетове, се намира именно на Островной.

„Показателно е, че руснаците успяха да предпазят тази област от въздействието на украинската война“, каза Малте Хъмпърт от Арктическия институт, който е писал много за развитието на Арктика. „Те дават приоритет на енергийните ресурси в Арктика, но друг аспект е да проектират мощност. И все пак това е и икономическо. Около 20% от БВП на Русия идва от Арктика и това може да бъде повече в бъдеще. За тях в района са замесени много пари“, твърди той.

Войната в Украйна доведе до голяма корекция в силата на руските войски в региона, каза високопоставеният представител на западното разузнаване. „Те са намалели до някъде между 20 и 25% от първоначалните си сухопътни сили там. Но военноморският компонент е напълно незасегнат от войната“, отбелязват те. След ударите по-рано този месец на две ключови летища дълбоко в територията на Русия – в Рязан и Саратов, руските военни самолети и бомбардировачи бяха разпръснати из цялата страна и северната част на Арктика. Москва обвини Украйна за ударите, но Киев запази мълчание относно експлозиите в руските бази.

Арктика е жизненоважна за Русия и поради друга причина – нейният топящ се лед бързо отваря нови морски маршрути от югоизточната част на Азия до Европа, използвайки много по-кратък път по протежение на руското крайбрежие. В най-северното военно съоръжение на Русия, пистата на летище Нагурское, видимо напредна през последната година въпреки войната срещу Украйна. Нагурское е една от няколкото бази "трилистник", включващи триъгълна сграда в цветовете на руското знаме. Базата, разположена в земя Александра, далеч в Арктическия кръг, е построена от Съветите през 50-те години и е преоборудвана от 2015 г.

ОЩЕ: Арктическите амбиции на Русия

Северният морски път може да намали с около две седмици сегашното време за пътуване през Суецкия канал. Руската държавна телевизия се радва на пускането на вода на няколко атомни ледоразбивача, предназначени да засилят руското влияние и сила в региона. Критиците твърдят, че Москва се стреми да упражнява прекомерен контрол върху маршрут, който трябва да бъде еднакво достъпен за всички нации.

Говорейки чрез видеовръзка при пускането на вода на нов атомен ледоразбивач в Санкт Петербург на 22 ноември, руският президент Владимир Путин каза, че развитието на „най-важния“ Северен морски път „ще позволи на Русия да разкрие напълно своя експортен потенциал и ще създаде ефективни логистични маршрути, включително към Югоизточна Азия“.

В същото време войната в Украйна засили присъствието на НАТО в региона. След като Финландия и Швеция се присъединят към блока, както се очаква, седем от осем арктически държави ще бъдат членове на НАТО. През август Норвегия пък публикува първите изображения на американски бомбардировачи B52, летящи над нейна територия, ескортирани от норвежки самолети F35 и 2 шведски JAS Gripen.

Засиленото присъствие от страна на НАТО включваше скорошен тест на новата оръжейна система Rapid Dragon Palletized Munition Deployment, включваща нов начин на изстрелване на крилати ракети от задната част на товарен кораб C130. Опитът имаше за цел да покаже, че Съединените щати могат да изстрелят тези мощни оръжейни системи от задната част на обикновен товарен самолет. Тестът се проведе в Норвегия, недалеч от руската граница.

НАТО е все по-загрижено и за потенциалния саботаж на петролната и газовата инфраструктура на Норвегия. След като руската енергетика стана обект на санкции, норвежкият природен газ представлява повече от 20% от доставките на Европа, според някои анализи.

„След саботажите срещу газопроводите в Балтийско море ние удвоихме присъствието си с кораби, с подводници, с морски патрулни самолети в Балтийско и Северно море, отчасти за наблюдение, за да имаме по-добра осведоменост за ситуацията, но също и за да изпратим съобщение за възпиране и готовност за защита на тази критична инфраструктура“, казва още Столтенберг пред CNN. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес