Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия призна: Арестуваният Гершкович все още няма достъп до консул

12 април 2023, 23:36 часа • 1865 прочитания

Задържаният в Русия американски репортер Еван Гершкович не е получил консулски достъп две седмици след ареста си. Това призна заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предаде АФП.

Журналистът от "Уолстрийт джърнъл" беше арестуван в Русия по обвинение в шпионаж, което той отрича. Държавният департамент на САЩ заяви, че е поискал консулски достъп до Гершкович, след като е научил за ареста му. "Въпросът се разглежда", заяви Рябков. "Действаме в съответствие с нашите закони, като, разбира се, вземаме предвид консулските конвенции", каза той. "Няма да толерираме никакви опити за оказване на натиск" върху Русия", добави Рябков, цитиран от БГНЕС.

Руско-американските шпионски пазарлъци

"За нас статутът, определен във Вашингтон, няма значение", уточни той. Припомняме, че вчера президентът на САЩ Джо Байдън обяви лишаването от свобода на Гершкович за "незаконно", след като Държавният департамент класифицира репортера като "неправомерно задържан". Рябков заяви, че 

Арестът на 31-годишния Гершкович на 29 март предизвика възмущение и се разглежда като сериозна ескалация на репресиите на Москва срещу медиите. Русия е класифицирала случая му като "секретен", което ограничава наличната информация по него. Гершкович, който прави репортажи от Русия в продължение на шест години, е арестуван по време на репортерска командировка в Екатеринбург.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес