Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия показа зъби на Норвегия: Подгони норвежки самолет

13 юли 2023, 07:25 часа • 28169 прочитания

Русия е изпратила изтребител МиГ-31, за да попречи на норвежки военен самолет да наруши границата ѝ над Баренцово море. Това твърдят руски държавни медии, предаде БГНЕС.

Руснаците са разпознали норвежкия самолет като патрулен P-8A Poseidon, който според тях се е отклонил от границата, когато руският самолет се е приближил, се казва в изявление на руското военно министерство. В руското изявление не се посочва колко близо са се доближили двата самолета един до друг.

"Полетът на руския изтребител е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без да се пресичат въздушни маршрути или опасно да се приближава самолет на чужда държава", се казва в руското изявление.

По време на срещата на НАТО

Инцидентът се случи в момент, когато лидерите на НАТО, чийто член е Норвегия, се срещнаха в Литва на втория ден от срещата на върха, която беше доминирана от обсъждането на войната в Украйна. Почти всички развити държави обещаха пакети с конкретна помощ - Норвегия също го направи: Норвегия дава 1000 разузнавателни дрона на Киев, Австралия също с военен пакет (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес