Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН за "Северен поток"

08 юли 2023, 10:15 часа • 3049 прочитания

Постоянното представителство на Русия към ООН поиска открито заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за разрушаването на газопровода "Северен поток". Заседанието е насрочено за 11 юли.

"Ще нанесем още един удар по линията на западняците, че в Дания, Германия и Швеция се отделя достатъчно внимание за разследване на това престъпление и не са необходими международни усилия за намиране на отговорните", написа в Telegram Дмитрий Полянски, първи заместник-посланик на Русия в ООН.

Русия поиска от британското председателство да покани на срещата представители на Дания, Германия и Швеция. Москва възнамерява да доведе "няколко интересни безпристрастни говорители", чиито имена Полянски не уточни.

Експлозиите в тръбопроводите станаха през септември 2022 г. Русия призова за съвместно разследване на взривовете от Съвета за сигурност на ООН, но резолюцията ѝ не беше приета. В средата на юни 2023 г. - осем месеца след взривовете - множество чуждестранни медии публикуваха информация за обстоятелствата около взривовете, в които евентуална намеса на "проукраинска група" не се отхвърля, пише БГНЕС.

ОЩЕ: ООН: Положението с човешките права в Беларус е катастрофално

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес