Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия планира да съхранява ДНК проби от всички свои граждани

04 ноември 2021, 18:01 часа • 5076 прочитания

Геномна регистрация (взимане и съхраняване на образец от ДНК) трябва да бъде въведена за всички граждани на Русия, посочва днес председателят на комисията по безопасност и противодействие на корупцията в руската Държавна Дума Анатолий Виборний, цитиран от „Интерфакс”. Това ще стане, след като се проведе акцията по геномна експертиза на мигрантите.

„Това е мощна първа стъпка, която дава възможност поетапно да се въвежда подобна експертиза. Първо за мигрантите, после – за всички, които извършват криминални престъпления, след това за извършилите административни нарушения и нататък…”, каза депутатът.

По думите му, ако обществото подкрепи закона, той ще се разпространи върху всички руски граждани. Геномните данни ще позволят на правоохранителните органи по-лесно да установяват виновните за правонарушенията и да ги привличат към отговорност, уточнява той.

„Когато хората знаят, че дори при административно нарушение лесно ще бъдат намерени, това ще ги спре да хулиганстват”, казва Виборний.

На 1 ноември председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин заяви, че е необходимо да се въведе геномна регистрация на всички влизащи в Русия мигранти от съседните страни. С това той заяви, че се надява да се затегне контролът над миграционните процеси.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес