Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пак се извъртя за транзита на газ към Европа от "Турски поток"

25 октомври 2016, 13:46 часа • 3001 прочитания

Русия отново демонстрира противоречиво поведение по отношение на газопровода „Турски поток“, който се счита за алтернатива на нереализирания „Южен поток“.

След като вчера (24 октомври) главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер не обели и дума относно евентуални допълнителни условия за изграждане и на двете тръби на газопровода, днес (25 октомври) руският външен министър Сергей Лавров излезе с диаметрално противоположна позиция по въпрос. Според Лавров, който говори пред Асоциацията на европейския бизнес, втората тръба на газопровода, която би трябвало да служи за транзит към Европа, няма да бъде реализирана без писмени гаранции от страна на Европейския съюз.

Като причина за искането Лавров изтъкна проблемите с „Южен поток“. Официално ЕС не поиска реализация на проекта, защото той заобикаляше Третия либерализационен пакет – главно в частта за достъп на трети страни до тръбата, а Москва не пожела opt-out (изключение) така, както за „Северен поток“.

Припомняме, че по план „Турски поток“ има две линии (тръби), всяка от които с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра газ годишно. Първата линия е предвидена изцяло за задоволяване на нуждите на Турция, докато втората трябва да служи за транзит. По думите на Милер от вчера „Турски поток“ ще бъде построен до края на 2019 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес