Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отваря коридор от Мариупол до Запорожие

31 март 2022, 21:50 часа • 3806 прочитания

По лична молба на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц до руския президент Владимир Путин руските военни отново ще отворят хуманитарен коридор от Мариупол до Запорожие на 1 април. Това съобщи генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, цитиран от БГНЕС.

"По лична молба на президента на Франция и на федералния канцлер на Германия до президента на Руската федерация от 10:00 ч. московско време на 1 април 2022 г. руските въоръжени сили ще отворят отново хуманитарен коридор от Мариупол до Запорожие с междинен пункт в Бердянск", заяви Мизинцев. Той допълни, че за успеха на хуманитарната операция е било предложено тя да се проведе с участието на представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците и на Международния комитет на Червения кръст.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Генералът подчерта, че МО настоява киевските власти да предприемат следващите стъпки. „Публикувайте това изявление на украински и руски език в украинските медии преди 03:00 ч. московско време на 1 април. До 03:00 ч. московско време на 1 април да се информират по установения ред представителите на чуждестранните посолства, съответните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации, намиращи се в Украйна, чрез всички налични информационни ресурси, включително украинските медии, за планираната хуманитарна операция”, заяви той.

"Ще е нужно стриктно изпълнение на условията за създаване на хуманитарен коридор по посочения маршрут и от 09:00 ч. московско време на 1 април 2022 г. установяване на непрекъсната комуникация между руската и украинската страна за взаимен обмен на информация за хода на подготовката за евакуация на цивилни и чуждестранни граждани и реалното начало на "режима на тишина", обобщи Мизинцев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес