Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отрича обвиненията, че има общо със събитията в Каталуния

12 октомври 2017, 13:49 часа • 10453 прочитания

Русия заема ясна и последователна позиция по референдума в Каталуния и отхвърля „голословните“ твърдения на Латвия, според която Москва е замесена в испанските вътрешни работи. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите й Москва е изказала позиция по темата още преди референдума за независимост, който бе белязан от масови протестни действия и арести.

„Тази позиция бе първо ясна, второ последователна, и трето не е противоречала на по-ранните изявления от гледна точка на Русия по този въпрос. Не само това, но и министърът на външните работи на Русия и представители на президентската администрация нееднократно заявиха и препотвърдиха руската позиция по въпроса“, каза Захарова.

Тя отвърна и на твърденията на латвийския външен министър, според който изказванията на представители на руското МВнР по въпроса за Каталуния са неадекватни, заявявайки, че „компетентността на служителите на руското Министерство на външните работи, са вътрешен проблем на въпросното ведомство“, пише още агенция "Фокус".

Мария Захарова подчерта, че за Русия ситуацията е вътрешно дело на Испания, както и че Москва подкрепя суверенитета и териториалната цялост на испанската държава.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес