Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отложи преговорите със САЩ по договора Нов СТАРТ

28 ноември 2022, 17:50 часа • 2480 прочитания

Преговорите за ядрено разоръжаване между Русия и САЩ, които трябваше да се проведат тази седмица, бяха отложени. Това съобщиха в понеделник от външното министерство на Москва и посолството на САЩ, цитирани от „Ройтерс“.

Длъжностни лица от двете държави трябваше да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на проверките по Договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ, които бяха спрени през март 2020 г. заради пандемията COVID-19.

В съобщението на външното министерство в Москва се казва, че предварително планираната сесия на Двустранната консултативна комисия по договора Нов СТАРТ няма да се проведе на тези дати. "Събитието се отлага за по-късна дата“, гласи изявлението, без да се уточняват подробности.

Не са посочени и мотивите, но в. „Коммерсант“ цитира американското посолство, според което решението е било на руската страна.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков омаловажи очакванията за пробив по договора, въпреки че има индикации, че двете страни поне искат да поддържат диалог – и то в период, в който отношенията им са на най-ниското си ниво от Студената война насам.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес