Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отговори на ракетите от САЩ за Украйна с ядрени учения

02 юни 2022, 06:45 часа • 22667 прочитания

Руското министерство на отбраната обяви началото на военни учения на своите т. нар. стратегически ракетни сили – ракетно-ядрените войски на страната, съобщи ВВС.

Ученията включват междуконтиненталните балистични ракети "Ярс", които са новото поколение ракети, тествани за първи път през 2007 година, уточнява БГНЕС.

В ученията, които се провеждат в района на Иваново край Москва, участват около 1000 военнослужещи и повече от 100 превозни средства, съобщава руското министерство на отбраната.

Ракетите няма да бъдат изстреляни. Ученията се състоят в патрулиране, поставяне на ракетни системи и защита от нападения.

Маневрите бяха обявени няколко часа след като САЩ обявиха, че ще доставят на украинците усъвършенствани ракетни системи, въпреки че прессъобщението на руската армия не се позовава на новините от Вашингтон.

Междувременно ръководителят на Интерпол - международната организация, която улеснява световното полицейско сътрудничество и контрол над престъпността, алармира, че е възможно да има огромен ръст в трафика на оръжия след края на войната в Украйна.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток съобщи, че "без съмнение" незаконният трафик на оръжие ще се увеличи. "Видяхме това в региона на Балканите. Видяхме същата ситуация да се повтаря в Африка", допълни експертът.

"Малките оръжия" са основен предмет на трафик, смятат от Интерпол.

Сток насърчи 195-те държави-членки на Интерпол "да използват интензивно наличните бази данни, които могат да помогнат за проследяване на оръжия". "Нито една страна в нашия регион не може да се справи с това сама, защото престъпниците, за които говоря, действат в световен мащаб", каза Сток.

Интерпол, която е базирана в Лион, Франция, няма правомощия да осъществява разследвания, а осигурява обучение на полицейски и митнически служители.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 2.06. - Нова военна помощ от САЩ за Киев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес