Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви колко души са евакуирани от Курска област след началото на украинската офанзива

14 октомври 2024, 10:26 часа • 547 прочитания

Над 100 000 души са били евакуирани от Курска област на Русия, откакто украинските въоръжени сили започнаха трансграничната си офанзива в началото на август. Това твърди руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова.

„Понастоящем в 65 руски региона има 960 центъра за временно настаняване, в които са настанени 30 415 души, включително 7670 деца“, заяви тя. Москалкова съобщи също, че по данни на Министерството на извънредните ситуации в Курска област са евакуирани над 112 хиляди души.

Още: Още 9 разстреляни от руснаците украински военнопленници, сред тях оператори на дронове

40 000 жители са отказали евакуация

„В центровете за временно настаняване, здравни заведения, социални институции и детски лагери в цяла Русия са настанени 12 328 жители на Курска област, включително 3685 деца. Още над 100 000 души са намерили самостоятелен подслон при роднини и приятели. Около 40 000 жители са отказали евакуация или вече са се завърнали в постоянните си домове“, добави Москалова.

Припомняме, че вече публично достояние станаха десетки случаи на оплаквания от страна на граждани на Курска област, че руснаците не им оказват никаква помощ и ги пренебрегват: Изоставената от Путин Курска област: Руски журналист показа как живеят руснаците без ток, вода и газ (ВИДЕО).

Татяна Москалкова, позовавайки се на призиви за издирване на изчезнали жители на Курск, заяви, че украинските въоръжени сили може да са евакуирали повече от хиляда местни жители.

Според Центъра за мониторинг на вътрешното разселване на Украйна руската инвазия в страната, която започна през февруари 2022 г., е довела до разселването на 16,9 млн. души - най-големият брой, регистриран някога за която и да е държава, съобщава РБК-Украйна.

Още: Руският пробив в Курска област е спрян, до вечерта ги избивахме: Украински военен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес