Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви изключенията от частичната мобилизация - дали обаче ще бъдат спазени?

23 септември 2022, 15:36 часа • 2636 прочитания

Руснаците, работещи в сферите на информационните технологии (IT), информация и комуникация, медии, организации, „осигуряващи стабилността на националната платежна система и финансовата и пазарна инфраструктура“, няма да бъдат призовани за военна служба като част от обявената мобилизация. Това съобщи на 23 септември Министерството на отбраната в Москва.

Решението е взето, за да се „осигури оперирането на определени високотехнологични индустрии, както и на финансовата система на Руската федерация“, гласи официалното съобщение.

В сряда президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на 300 хиляди резервисти с опит на бойното поле, които да се включат във войната в Украйна. Бързо обаче се натрупаха доказателства, че Кремъл нарушава първоначално обявените правиламобилизират се протестиращи срещу войната, студенти, представители на етническите малцинства и всякакви хора без военен опит като IT специалисти или лекари.

IT индустрията е обявена като изключение, но случаят с повиквателната за 32-годишния специалист по информационни технологии на „Сбербанк“ в Москва Виктор Бургеев стана широко известен.

Според руското МО в рамките на мобилизацията гражданите с висше образование, които работят, няма да бъдат набирани за военна служба. Става въпрос за следните сектори:

- в акредитирани организации, работещи в областта на информационните технологии и участващи в разработването и експлоатацията на решения в областта на информационните технологии и осигуряващи функционирането на информационната инфраструктура;

- в руските телекомуникационни оператори и тези, които участват в осигуряването на стабилността, сигурността и целостта на функционирането на комуникационните съоръжения, центровете за обработка на данни, както и на обществените комуникационни съоръжения и линии на Руската федерация;

- в ключови организации в областта на информацията и комуникациите, както и техните учредители, редактори, издатели или разпространители на регистрирана медия;

- в организациите, които осигуряват стабилността на националната платежна система и инфраструктурата на финансовия пазар, управлението на банковата ликвидност, паричното обращение.

Уточнява се, че става въпрос само за служители на пълен работен ден. От „Банк России“ съобщиха, че специалисти във финансови организации, отговорни за поддръжката на критично важна инфраструктура, както и работници на смени, не подлежат на мобилизация.

Не е ясно дали заповедта на Министерството на отбраната ще бъде спазена, коментира опозиционната руска медия „Медуза“. Законът за мобилизацията и декретът, подписан от Путин, гласят, че категориите граждани, които получават право на изключение от мобилизацията, се определят от правителството на Руската федерация.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко - един от най-близките съюзници на Владимир Путин, заяви, че мобилизация в страната му няма да има. Държавната агенция БелТа цитира лидера на Беларус, според когото правителството не планира да мобилизира беларуски граждани.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес